Честито Възкресение Христово!

Соня Мачорска

Възкресение Христово (Великден) отбелязва възкръсването на Иисус Христос. Това е третият ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. Възкресение Христово се отбелязва от Православната, Католическата и Протестантската църква (на различни дати).

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил:

До всечестното свещенство, боголюбивото монашество и православния народ във Видинска епархия

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри – чеда на Православната ни църква в пределите на богоспасаемата Видинска епархия, Христос Воскресе!

Велико спасение за човешкия род донесе победата на Господ Иисус Христос над смъртта: „Пасха велика! Пасха, която отваря за нас райските врати, Пасха, която освещава всички верни.“

Първите признаци на това спасение за човеците виждаме още в деня на Христовото възкресение: възкръсналият Спасител избави от риданието и скръбта жените мироносици, когато им се яви при празния гроб и укрепи сърцата им със Своя поздрав „Радвайте се!“ (Мат 28:9)….

Вярваме, че Бог ще прекрати скоро постигналото ни изпитание и ще ни дава винаги да тържествуваме с Христовата победа над смъртта.

Всесърдечно поздравяваме с Христовото Възкресение всички наши духовни чеда в пределите на Видинска епархия!

Христос Воскресе! Воистину воскресе! С Пасхално благословение, +Видински митрополит Даниил

error: Content is protected !!