Виена изгражда нова централна автогара за 200 млн. евро

Община Виена инвестира 200 млн. евро в строителството на автогара, хотел и офис сграда на площ от 35 000 кв. метра, съобщиха от Пресцентъра на Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на австрийската столица.

През февруари 2019 г. Община Виена официално обяви мястото, където ще бъде построена бъдещата Централна автогара. Тя ще се намира в централния район Леополдщад в близост до стадиона „Фери Дусика“ и търговския център „Щадионцентър“. На пътниците е гарантирана удобна връзка със спирки на обществения транспорт. Само на четири минути пешеходно разстояние е разположена метростанция „Щадион“, а пътуването до центъра на града отнема точно седем минути. Проектът за откриване на нова международна автобусна гара напредва въпреки кризата с коронавируса и Виена се надява, че липсващите сега туристи в скоро време ще се завърнат. През последните месеци беше проведено предпроектно проучване, а на 21 април беше обявен и архитектурен конкурс за изработване на проекта. Тъй като общинската управа се стреми да включва виенчани в този проект, през следващите седмици те ще бъдат информирани подробно и ще имат възможност да изразят своите мнения и да правят предложения.

Модерната автогара ще се простира на два етажа. На приземния етаж ще има чакалня, кафенета, магазини и санитарни помещения, а под земята ще бъдат разположени 34 автобусни сектора. За да се увеличи максимално икономическият потенциал на това съоръжение, в района на бъдещата автогара ще бъдат изградени хотелски комплекс и офис сграда.

Концепцията на новите сгради трябва да се основава на принципите на устойчивост и оптимална ефективност в дизайна на сградите, като се отчетат икономическите, екологичните и социалните аспекти и се претеглят спрямо бъдещите оперативни разходи, разходи за поддръжка и потребление на енергия. Една от важните задачи на проекта е да не се допусне усложняване на транспортната ситуация в района, а един от елементите на устойчивостта е подобряването на градската среда. Ето защо сградата на гарата ще има озелен покрив, на който ще бъдат монтирани слънчеви панели, а подземните води ще се използват за охлаждане на сградата. Предвидено е допълнително озеленяване на района и създаване на пешеходни зони за подобряване на качеството на живот в района.

Международните автобуси досега спираха на няколко различни места в града, а след откриването на новата автогара това ще става на едно място. Общата площ на комплекса е 35 000 кв.м., а запланираната инвестиция е 200 млн. евро. Завършването на проекта, който се координира от общинската фирма „Виенски холдинг“, се предвижда за 2024 или 2025 година.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!