Църквата спечели дело срещу секта и Хелзинския комитет

Соня Мачорска

След 12-годишен съдебен процес, сектата „Шри Чинмой Център“ и Български Хелзинкски комитет, не успяха да осъдят Българската Православна Църква, съобщават от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП.

Върховният касационен съд с председател съдия Симеон Чаначев и членове съдиите Александър Цонев и Филип Владимиров, постанови своето Определение № 221 във връзка със заведеното от сектата „Шри Чинмой Център“ съдебно дело срещу светата ни Църква (и срещу една православна християнка, която разобличи вредността на учението им). Делото бе за „дискриминация“ по признак „убеждения“. По този начин всички искове на сектата и на двама от членовете й бяха отхвърлени.

Тази съдебна битка продължи 12 години и безусловно можем да направим закономерния извод, че това беше битка между платените отвън наемни „защитници на човешки права“ и майката на същинската човешка свобода – светата Христова Църква. В този сблъсък за правдата и за действителната свобода на съвестта и словото българската съдебна система показа удивителна смелост, правдивост и зрялост като защити истината и присъщото на всяко вероизповедание и неговите представители право открито да изповядват своята вяра. В случая българските съдии неподкупно отстояват неотнимаемото право на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия и нейните членове да изразяват своята богословска позиция и загриженост за духовното здраве на подрастващите поколения и обществото ни като цяло, които са обект на псевдодуховни атаки от страна на мимикриращи религиозни общности като „Шри Чинмой Център“. Такива съвременни култове некоректно и непрозрачно се опитват да пропагандират своите религиозни убеждения и практики зад маската на концерти, семинари, спортни „походи на мира“ и други събития, по време на които всъщност извършват нерегламентирана от държавата религиозна пропаганда, тъй като не са регистрирани по Закона за вероизповеданията, а по други закони (или пък нямат никаква съдебна регистрация у нас).

Така например „Шри Чинмой Център“ често организира концерти в София и в други населени места в България, на които хората биват канени да чуят екзотични индийски инструменти и лекции, а всъщност стават съпричастни на молитви, мантри и химни, в които се възхваляват езически индуистки божества. Тази секта, подобно на много други секти, предлага минути за „тишина, медитация, релаксация и себепознание“, а фактически пропагандира култ към своя основател – гуруто Шри Чинмой. С това се отнема правото за информиран избор на посетителите на подобни прояви, тъй като повечето от тях не подозират в какво им предстои да бъдат въвлечени.

Именно тази некоректна страна в религиозната дейност на сектите и техните лъжеучения са обект на осветляване от действащия при храм „Св. св. Кирил и Методий” Център за Религиозни Изследвания и Консултации (ЦРИК) „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон“ № 47, гр. София). Точно заради тази дейност на ЦРИК и неговия директор д-р Десислава Панайотова сектантите, подкрепени от Хелзинкския комитет, предприеха посочените съдебни действия с цел да стопират превантивната и духовно-просветна мисия на Българската Православна Църква сред българския народ.

Победата на Центъра за религиозни изследвания и консултации срещу неоснователните обвинения на сектата „Шри Чинмой Център“ е шеста поредна в неговия съдебно-процесуален опит от 2006 г. насам.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!