Българин с книга в Конгресната библиотека в САЩ

Соня Мачорска

Книгата на д-р Мария Тошева, посветена на първия министър на просвещението на България, д-р Георги Атанасович, е влязла в каталога на Конгресната библиотека на САЩ, съобщиха от Пресцентъра на Община Свищов. За това високо признание съобщи, в свое писмо до дирекция „Култура и културно наследство“, синът на д-р Тошева – Лъчезар Тошев.

Книгата съдържа Тезата за докторат по медицина – представена и защитена от д-р Георги Атанасович на 17 юни 1848 г., в Парижкия факултет по медицина. Същата книга беше представена в Свищов на 28 август 2017 г., в салона на свищовската Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Димитър Павлович”. Дисертацията на д-р Атанасович се издава за първи път на български език, близо 170 години след нейната защита в Сорбоната. В книгата е представен като фототипно копие и пълният текст на френския оригинал на дисертацията.

Георги Атанасович е роден в Свищов през 1821 или 1822 година, според различни източници. Гимназиалното си образование получава на о. Андрос и в Атина, Гърция. За кратко се завръща в Свищов, а след това записва медицина в Париж (1843-1848). Завършва с научна степен. Установява се да живее и работи в Букурещ. Има четири деца. Преподавател е в Букурещкото медицинско училище, а по-късно е преподавател по съдебна медицина и токсикология. Почетен професор на Факултета по медицина и фармация в Букурещ и член на Висшия медицински съветв Румъния. Пише много статии и се грижи за издаването на книги. Подпомага образованието в родния си Свищов. След Освобождението става министър на народната просвета в първия кабинет на България. След оттеглянето си от активна дейност, се завръща в Букурещ при своето семейство. По-късно, семейни проблеми го връщат отново в Свищов, където умира през 1892 година. Погребан е в двора на църквата „Св. Троица“.

Книгата, посветена на неговия медицински труд, е продължение на усилията на съставителката, д-р Тошева, да запази за идващите поколения паметта на великите свищовски възрожденци, чиито сенки са вградени в основите на българската държавност.

Вписването на книгата в каталога на Конгресната библиотека в САЩ е признание към личността на д-р Атанасович и приноса му към световната медицинска наука.

Снимки: Пресцентър Община Свищов

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!