Сърбия чисти Дунав от потопените от нацистите кораби

Министерство на строителството и транспорта на Сърбия подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за заем за 1,5 млн. евро, за да започне работа по изваждането на десетки военни кораби, потопени в река Дунав от немците по време на тяхното отстъпление след края на Втората световна война, съобщава агенция РИА Новости.

„С този договор започваме акция, която чакахме 75 години, за да получим най-накрая Дунав, който се движи през цяла Сърбия. На първо място, трябва да се установи колко са невзривените боеприпаси и какво е количеството им на 23-те потопени кораби в района на Прахово, за да може през следващата година да започне тяхното изваждане, за което ще са нужни още 23 милиона евро“ – цитира Агенцията министър Зоран Михайлович.

Първите 1,5 милиона евро ще бъдат насочени към подводни изследвания, оценка на риска и заснемане на остатъците от флотилията. За изпълнението на тези дейности, след конкурс, е избран германско-сръбско-австрийски консорциум от фирмите Mull und Partner и Millennium Team. Според министъра, общо в развитието на водния транспорт сръбските власти планират да инвестират 380 милиона евро, за да направят Дунав плавателна река през цялата година.

В хода на операция „Дунавски елф“, през септември 1944 г., отстъпващите пред Червената армия германски военни са потопили, по различни оценки, над 200 шлепа, патрулни и санитарни кораби от Дунавската си флотилия на територията на Източна Сърбия. Според министъра на транспорта, само на парцел от 857 до 862 километър по течението на Дунав през Сърбия, в близост до ВЕЦ „Джердап-2“, се намират 23 потоплени германски кораби, поради което широчина на вътрешните водни пътища от 180 метра, е намаляла до 100 метра, особено при ниско ниво на водата, което забавя и затруднява корабоплаването.

Неексплодиралите боеприпаси представляват постоянна опасност за хората и околната среда, както и за корабоплаването. Началото на операцията по изваждане на германските кораби се очаква през лятото на 2021 година.

Снимка: Уикипедия

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!