170 години от въстанието в Северозападна България 1850-та

Соня Мачорска

Възпоменателното събитие по повод 170-та годишнина от въстанието през 1850 година, започна в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в елоградчик,, където Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панахида в памет на загиналите борци за свобода, съобщиха от Пресцентъра на Областна управ – Видин.

В началото на ХІХ век Османската империя разселва бунтари от Пиринска Македония е Тетевенско в периферията на Високата порта – Видинска, Белограчишка и Кулска каази, смятайки, че заточените българи ще се укротят… „Шило в торба не стои“, обаче… Още повече, че положението на раята в края на века става нетърпимо. Ден след ден, година след година, се трупа мъката в поробеното българско сърце и все по-здраво се стиска юмрукът на мъжете… Докато един ден в ковачницата на Тодор Рунявеца, преселник с целия се род от Тетевенско в село Старопатица, най-личният от синовете му – Спас, захвърля ковашкия чук и казва на баща си, че така повече не може и че обществените работи са по-важни от клепането на мотики, рала и др. Това е Спас Тодоров, който с личните си качества успява да спечели хората. Той е най-видният водач на Въстанието, успял с идеите си за свобода и независимост на българите да убеди хиляди, които да се включат в боевете.

След разгроменото въстание се водят преговори с турските власти, които довеждат до минимални данъчни облекчения, но са значителен успех за тежкия ХІХ век.

Въстанието в Северозападна България 1850 година се случва след престоя на унгарския революционер Лайош Кошут във Видин от 22 август 1849 до януари 1850 година. По това време Кошут и съратниците му запознават видинчани със събитията от Унгария и със съвременната европейска политическа мисъл. Посланието им, че „правдина се добива с кръвнина” е една от причините българите от Видинско още веднъж да потърсят начин да унищожат господарлъците в родния си край. Кулминация на създалата се революционна обстановка е въстанието от 1850 година.

Областният управител Момчил Станков, кметът на Белоградчик Борис Николов, председателят на Общински съвет Белоградчик Боян Минков и жители на Общината поднесоха цветя на надгробните паметници на инициаторите на въстанието, разположени в двора на храма. Венци и цветя бяха поднесени и на паметника на загиналите въстаници, издигнат край крепостта „Калето” на Белоградчишките скали.

Снимки: Пресцентър Община Белоградчик

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!