В Международния ден на архивите – изложба на открито

Соня Мачорска

За дванайсти пореден път на днешния ден Световната общност на архивистите отбеляза Международния ден на архивите. „Главната цел на този ден е да насърчава международната солидарност между членовете на Международния съвет на архивите, да подобри обществената представа за дейността на архивните институции и да ги популяризира в глобален мащаб“, каза в своето начално слово Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“ – Видин.

В празничния за Архивите ден бяха номинирани с грамоти: Дарител, направил най-ценното дарение за 2019 г. – сестрите Кристиана и Елия Бояджиеви от София за допълнителено постъпление към фонд „Васил Атанасов Бояджиев“ (художник, учител, изследовател на историята на Видинския край, създател на Археологическото дружество в града, основател на историческата сбирка на Музея във Видин); Приятел на архивите за 2019 г.; Читател с най-много посещения в читалнята през 2019 г. и др.

Беше представена и дигиталната изложба „Видин в гравюри от ХІХ век“. Тя е дело на инж. Рачо Миланов – бивш учител по информатика от Видин, с интереси към регионалната история, който поддържа Фейсбук страницата “Старият Видин” и който проучва и популяризира историята на родното си село Раковица и Видин.

Сред гостите на събитието бяха: Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов – зам.-областни управители; Десислава Тодорова – зам.-кмет на Община Видин; Веселка Асенова – началник на РИО – Видин; Десислава Божидарова – и. д. директор на Историческия музей; Любомир Илиев – Секретар на Читалище „Цвят“ и др.

Изключителен интерес предизвика изложбата „Видин в гравюри от ХІХ век“, за която инж. Миланов разказа любопитни факти. Той е издирил в онлайн достъпни библиотеки (издания и периодичен печат от периода 1853–1893 г.) гравюри на Видин, Белоградчик, Връв, Кула, Калафат, Лом и др. През февруари 2020 г. дарява разпечатки на 457 гравюри, които са заведени в Държавен архив – Видин като Частично постъпление № 684.

С част от тези гравюри е подготвена изложбата, подредена в шест раздела: Видин и Калафат през 1854 г.; Видин през 1876 г.; Видин по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.; Видинският край в рисунки на Феликс Каниц; Портрети на личности, свързани с Видин и Видин на първа страница на европейски издания.

Реализирайки на дело мотото на Международния ден на архивите – „В подкрепа на обществата на знанието“, Държавен архив – Видин и инж. Рачо Миланов дариха диск с изложбата за всички средни училища в областта, Регионален исторически музей и Регионаонална библиотека „Михалаки Георгиев“.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!