Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за пренасяне на антики през границата

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване на престъпление, извършено на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат“ (по чл. 278а, ал. 4, вр. ал. 3 от НК), съобщиха от Пресцентъра на Институцията.

Около 01 ч. през нощта на 23.06.2020 г., в района на граничния пункт, пристигнал товарен автомобил – влекач м. „Волво“ с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока – риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени. Моторното превозно средство е било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.

При условията на неотложност е започнало досъдебно производство по случая с действие по разследване – оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. От надлежно съставения протокол е видно, че сред тях има каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и др. Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза на предмета на престъплението.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин Л.М. (на 47 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава.

Снимки: Пресцентър Прокуратура – Видин

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!