Чемширен молец отново напада парка

Соня Мачорска

Част от красивите чемшири във видинския крайдунавски парк и тази година са поразени от вредителя. Втора поредна година се забелязва масово нападение от т. нар. чемширов молец, който се предполага, че е дошъл от Румъния и вече навлиза във вътрешността на България, но родината му е Далечния изток, поради което го наричат китайски молец. Колкото по-рано се забележат нападенията и по-рано започне борбата, толкова по-висок е шансът да се спасят насажденията.

От Общината два пъти са пръскали с подходящи препарати. Всяка седмица се следят растенията и се надяват да бъдат спасени. Наесен изсъхналите ще бъдат заменени с нови.

В Китай биологичен враг на този молец са един вид стършели. У нас – осите. Те се хранят с гъсениците и така спасяват чемширите. В чемшира живеят и доста полезни насекоми, главно паячета.Bacillus Thuringiensis е бактерия, която произвежда специфични за насекоми ендотоксин, която перфорира чревната лигавица на гъсениците, което води до парализа и смърт.

Нападнатите от молеца растения не бива да се изкореняват или изсичат. Достатъчно е да се премахнат изсъхналите им листа и периодично да се пръскат с препарат или със силна струя вода. Грижи за спасяване на красивите растения трябва да положат всички хора, които ги имат в дворовете си.

Молеца по чемшира (Cydalima perspectalis) има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Видът презимува, като ларва здраво захваната за листата обвита, като с коприна пашкули. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Гъсеницата на този молец изяжда листата на чемшира и оставят само най- твърдата вътрешна част,но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. Общото обезлистване, също причинява смъртта на растенията.

Ръчно премахване на ларви може да бъде ефективна мярка за контрол, ако се повтаря на всеки 2-3 дни. Относително ефикасен метод е обливането на нападнатите растения със силна струя вода, която отмива напълно ларвите и отчасти яйцата. При по-големи насаждения: алеи, паркове, градини, може да се използват прахосмукачки. При силно нападение се третира с контактни инсектициди. В обществени паркове и градини да се използват биоциди и биоинсектициди.

Чемширения молец се привлича от ултравиолетови лампи – тези, които се слагат в градините за унищожаване на комарите.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!