Държавно посещение за празника на Белоградчик

В Белоградчик беше отбелязан празника на града – Петровден. Гости на тържеството бяха Румен Радев – Президент на Република България, Филип Попов и Цветан Топчиев – народни представители от парламентарната група „БСП за България”, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов – ДПС, Николай Копринков, Стефан Янев и Гълъб Бонев – секретари на Президента на Републиката, Игор Стеванович – зам. председател на Общински съвет Княжевац, Република Сърбия, Владан Радованович – координатор трансгранично сътрудничество, Община Княжевац, Република Сърбия, съобщиха от Пресслужбата на община Белоградчик .

Посещението на Президента на Републиката в празничния ден започна в „Транскомс” – предприятие, произвеждащо резервни части за електропреносната мрежа на железопътния транспорт и контактната мрежа в България и Европа.
Акцент на визитата бе откриването на паметник и отдаване на почит пред героизма на полк. Стефан Илиев – командир на 15-ти пехотен Ломски полк. „Мястото на паметника не е избрано случайно. Тук се събират много деца и нашата идея е да знаят и да помнят подвига на героите – приемствеността, да не го забравят и да се гордеят, че са българи”, каза в словото си Г-н Борис Николов – кмет на община Белоградчик. На тържествената церемония присъстваха Радослав Симеонов – гл. експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната, Емилия Кожухарова – родственица на полк. Стефан Илиев, официалните гости и гости на града. Участие в събитието взеха и деца от Клуб „Млади възрожденци” към Младежки дом – Белоградчик. Г-н Румен Радев поднесе венец и отдаде почит пред паметника на кап. Димитър Списаревски.

Тържеството по случай празника на града продължи на централния площад „Възраждане”, където високо се развя българския трибагреник, издигнат от Национално движение „Велика България”.
В приветствието си по случай празника, Президента на Републиката изрази убедеността си в бъдещето на Община Белоградчик, защото града винаги е бил символ на българската твърдина, отстоявала свободата и независимостта на родината през вековете. „И гражданите на Северозапада дори в този труден за страната ни момент, вдъхват пример на всички българи, защото с достойнство, твърдост, висок дух и сплотеност продължават да градят настоящето и бъдещето на България”.
Традиция на Петровден е получаването на грамоти от отличниците на завършващия випуск на СУ „Христо Ботев”. Чест за училището и зрелостниците е тяхното връчване от Президента на Р България. Грамота за активно участие в културният живот на училището и спортни успехи получи Вержиния Малинова, която е сред младежите подкрепени в рамките на благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта”. Така Президентът Румен Радев обяви началото на тазгодишната дарителската кампания на инициативата.

В празничния ден за значим обществен принос бяха връчени почетните знаци на град Белоградчик и общината на акад. Пламен Карталов, Ангел Джунински и посмъртно на проф. Виден Табаков.

Кметът на Община Белоградчик отбеляза в словото си да помним традициите, да се гордеем, че сме българи и заедно да работим за бъдещето на община Белоградчик, след което връчи грамоти по случай 60 години от създаването на Исторически музей – Белоградчик и 45 години – на Младежкия дом.
Празничната програма продължи с празничен концерт с участието на Детска градина „Иглика” и Център за подкрепа на личностно развитие – Детски комплекс – Белоградчик.

Снимки: Пресслужба община Белоградчик

error: Content is protected !!