Посланикът на Израел посети Видин

Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, беше приет днес от д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, заедно с областния управител Момчил Станков и заместник-кметовете Борислава Борисова и Десислава Тодорова, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

По време на разговора бяха коментирани възможностите за установяване на взаимно полезни контакти в областта на икономиката, туризма, селското стопанство. Особен акцент бе поставен върху възстановяването на Видинската синагога и превръщането й в културен център „Жул Паскин“. Негово Превъзходителство бе запознат с подробностите около проекта, а кметът го увери, че той ще бъде реализиран успешно в срок и ще се превърне в един забележителен туристически обект, с който Видин ще се гордее.

По-късно г-н Йорам Елрон направи дарение от името на Посолството на Община Видин, предназначено за Детската млечна кухня в града – професионална месомелачка за приготвяне на храна на децата. „Нашите деца са нашето бъдеще и ние трябва да инвестираме в тях. Затова организирахме това дарение, заедно с Общината и аз съм сигурен, че ще бъде използвано правилно и ще има голяма полза“ – каза посланикът.

Посещението на дипломата продължи с поднасянето на цветя пред Паметника на благодарността, поставен в знак на признателност към българския народ, спасил своите евреи по време на Втората световна война. Цветя поднесоха и представители на еврейската общност в града.

След това кметът и посланикът направиха опознавателна обиколка на културно-исторически забележителности във Видин.

В рамките на визитата се състоя среща в Държавен архив – Видин, където г-н Йорам Елрон разгледа изложбата „Видински митрополит Неофит – за правда и човечност“ и се запозна с документалното наследство на еврейската общност в града ни.

Д-р Цветан Ценков заяви пред медиите, че за него и за екипа му е изключително голяма чест, че посланикът на Израел е гост на Община Видин. Той сподели удовлетворението си от проведения разговор за бъдещото развитие на Видин, на икономическите връзки и привличане вниманието на Израел върху нашия град като приоритетна туристическа дестинация. „Надявам се нашите отлично стартирали отношения да продължат дълго време, а на г-н посланика пожелавам в България да се чувства като у дома си, както хиляди евреи са се чувствали в миналото и в настоящето“ – каза кметът.

От своя страна Негово Превъзходителство коментира: „Това е началото на едно прекрасно приятелство. Нашата дискусия беше много полезна, с оглед на едно ползотворно бъдещо сътрудничество. Видин е красив град, с много исторически обекти, но и с едно обещаващо бъдеще.“ Той допълни, че 250 000 туристи ще идват в България всяка година и Видин трябва да бъде една централна дестинация за тях.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!