Няма инфлуенца по птиците във Видинско

Дейността на Областната епизоотична комисия беше възобновена днес, след близо три месеца прекъсване, съобщиха от Пресцентъра на Областна управа. Въведената противоепидемична ситуация по отношение коронавирус заразата отложи във времето изпълняваните дейности и ангажименти на институциите, заложени в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на България през 2020г. С настъпването на летния сезон, който се явява и критичен за разпространението на заразата, ще продължи практиката да се свиква комисията поне два пъти месечно. Това каза областният управител Момчил Станков на провелото се заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания (ОККЕЕЗЗ).

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) – Видин, д-р Данков, представи епизоотичната обстановка на територията на страната по отношение заболяването Африканска чума по свинете. Той отбеляза, че от началото на 2020г. няма регистрирани огнища на АЧС при домашно отглеждани прасета, но има вторични огнища, констатирани при диви свине. Стана ясно, че на територията на областта няма констатирани положителни проби на заболяването при домашни свине. „От взетите от началото на годината общо 375 проби от диви свине, само три са положителни, като те са установени още през януари и февруари месец. Продължава вземането на контролирани проби и от индустриалната ферма в Дунавци“, информира ветеринарният специалист.

На провелото се днес заседание на ОККЕЕЗЗ бе представена информация относно разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците в страната, като бе уточнено, че към момента няма доказан случай в област Видин. Ветеринарните специалисти информираха за констатирано огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в село Гюргич, община Ружинци. „Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището. В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са загинали вследствие на болестта, а останалите бяха умъртвявани по хуманен начин“, информира д-р Велков, началник отдел „Здравеопазване на животни“ в ОБДХ. На територията на с. Гюргич са ваксинирани над 900 броя отглеждани птици, проведена е първична дезинфекция на обектите и след 21 дни предстой последващо третиране против заразата.

По отношение регистрация на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди стана ясно, че подадените до момента заявление са над 1270. Ветеринарите специалисти апелираха за по-голяма активност при регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване и отбелязаха, че при възникване на огнище на АЧС, именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще имат право на обезщетение.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

error: Content is protected !!