„Дунав Ултра” пристигна с влак

Соня Мачорска

Близо 40 участника в колоездачния преход „Дунав Ултра” пътуваха днес със сутрешния влак от София за Видин, съобщиха от Пресцентъра на БДЖ. За втора поредна година ЖП-дружеството осигури специален вагон за превоз на велосипеди в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

100 колоездачи от България и Румъния се събират днес във Видин, за да изминат успешно маршрута „Дунав Ултра“, популяризирайки по този начин над 100 населени места (градове и села) по поречието на Дунав, през Добруджа до Черно море. Каузата на колоездачите е ясна – до 3 години маршрутът „Дунав Ултра“ да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите!

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 107 населени места – 17 града и 90 села, до 6 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост. Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед – индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с БДЖ до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!