Десет дни карантина за пристигащите от България в Словакия

Считано от 1 септември 2020 г., лицата, пристигащи в Словакия от България, подлежат на 10-дневна домашна карантина, съобщиха днес от Външно министерство. Най-рано на петия ден от започването й е препоръчително тези лица да си направят тест за COVID-19. Ако тестът е отрицателен, карантината за тях отпада. Изключения за напускане на дома се допускат само за: изхвърляне на боклук, разхождане на куче, обработка на градината или посещение на лекар, но само със собствен превоз. Ако шофира някой друг, карантинираният трябва да е на задната седалка и двамата да са с маски. Пазаруването се извършва или от близък, или с доставка по домовете. Помещенията, в които се намира карантинираният, трябва да се дезинфекцират и проветряват редовно.

Поради очакването да има голям брой хора, които ще трябва да си направят тест през септември и той би надхвърлил капацитета на пунктовете за тестване, се разрешава само за граждани на ЕС самоизолацията да се прекрати след изтичане на 10-ия ден, дори и да не е направен PCR тест, стига лицето да не е проявило дотогава никакви, дори и най-малките симптоми на заболяване вследствие на зараза с коронавирус.

Нарушаването на домашната карантина е престъпление, което се наказва. Глоба в размер до 1 659 евро ще бъде налагана на лицата, които не носят маска или друго средство за закриване на носа и устата в затворени обществени помещения или в транспорта.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на следните телефони: (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на номер: (+421) 911-284-229.

Както писа https://danubebridge2.com на 31 август, пътуващите до Словакия от Белгия, трябва да се самоизолират при пристигането си, обявиха местните власти в Словакия, съобщава The Brussels Times. Словакия включи Белгия, както и Холандия, Испания, Франция, Малта и Хърватия в списъка на страните с висок риск от заразяване с коронавирус. Пътуващите от тези страни до Словакия от 1 септември ще бъдат предмет на по-строги правила.

Задължението за изолация ще се разпростре върху хората, които са били в една от тези страни в продължение на две седмици преди пристигането им в Словакия. Туристите обаче ще могат да спрат самоизолацията си няколко дни по-рано, при условие че бъдат тествани за вируса.

Освен това, Министерството на здравеопазването на Словакия издаде предупреждения за пътуване до някои европейски страни поради пандемия от коронавирус, включително чешката столица Прага, австрийската столица Виена и някои части на Обединеното Кралство.

Страната също така затяга мерките срещу собствените си граждани. Правилата за събития ще бъдат затегнати и в началото на учебната година учениците ще трябва да носят маски.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!