Проект на нов Закон за виното и спиртните напитки

Правителството одобри проект на нов Закон за виното и спиртните напитки, изготвен съвместно от Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на икономиката, съобщиха от Пресцентъра на МС. Промяната му е свързана с необходимостта от изпълнение на препоръки от страна Европейската комисия (ЕК) по отношение на конкретни разпоредби, които водят до разминавания между действащото право на ЕС и прилагания закон в момента у нас.

Ще се регулират по нов начин обществените отношения, свързани с условията и реда за производство, преработка, търговия и контрол на гроздето за вино и спиртни напитки, както и управлението и контрола на лозаро-винарския потенциал.

Включени са разпоредби, съгласно които продуктите от лозаро-винарския сектор, следва да се произвеждат по правила за енологичните практики и ограничения. Етикетирането на продуктите ще бъде съобразено с промените в действащата в областта европейска правна рамка. Целта е да се гарантира общественото здраве и очакванията на потребителите по отношение на качеството и производствените методи.

Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

С проекта на новия нормативен акт ще се предотвратяват нелоялни практики, за да се постигне прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки. Установяват се специфични определения и изисквания за ракия, мастика, и дестилатите за тяхното производство. Тези определения подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията. Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!