Втори транш от 430 млн. лв. към кредитори на фалиралата КТБ започват да изплащат чрез Уникредит Булбанк

На основание чл.99, ал.4 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), информират, че от 09:00 часа на 8 септември 2020 г. (вторник) започва изплащането на суми, включени във втората частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н). Общата сума във втората частична сметка за разпределение е 430 млн. лева.

Това съобщиха синдиците на банката, след като през юли обявиха списъците с близо 7000 вложители – фирми и граждани, с негарантирани спестявания. Те ще получат суми от няколко стотинки до десетки хиляди лева от втората частична сметка. С малки изключения на някои компании и държавни институции ще бъдат възстановени суми за стотици хиляди левове.

Най-голямата сума – 320.5 млн. лв . отива във Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е най-големият кредитор на фалиралата КТБ, след като изплати защитени влогове за 3.7 млрд. лв. Така за вложителите с негарантирани влогове този път се разпределят само 110 млн. лв.

В списъка фигурират държавни и общински фирми като „Топлофикация София“, която ще получи 7.8 млн. лв., „Булгартрансгаз“ с 5.2 млн. лв., „Булгаргаз“ с близо 440 хил. лв., АЕЦ Козлодуй с 392 хил. лв., ТЕРЕМ с 860 хил. лв.

Агенцията за приватизация ще си възстанови над 930 хил. лв, а Агенция „Дипломатически имоти“ – 172 хил. лв.

ББР ще получи от събраните активи на фалиралата КТБ 1.5 млн. лв., които са от междубанков кредит по програма за подпомагане на малки и средни предприятия.

За втори пореден път в списъците на вложителите с негарантирани влогове е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Този път той ще си върне малко над 60 хил. лв. При предишното възстановяване на средства Доган получи 78 хил. лв.

Всеки кредитор на КТБ може да провери каква е разпределената му за получаване сума в Единния портал за заявяване на електронни административни услуги към Агенцията по вписванията: portal.registryagency.bg, раздел „Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел”, подраздел „Справки”, по партидата на КТБ – ЕИК:831184677, в раздел „Обявени актове по несъстоятелност”.

При първото частично връщане на средства от КТБ през май 2019 г. бяха разпределени 570 млн. лв. И тогава по-голямата част от парите отиде във Фонда за гарантиране на влоговете – 418 млн. лв.

Снимка: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!