Откриват „Радецки“ днес

Соня Мачорска

Днес ще се състои официалната церемония по откриването на обновения Кораб-музей „Параход Радецки“, съобщиха от Община Козлодуй. Събитието се организира от Национален исторически музей – София, чийто филиал е корабът.

„Радецки”, с който четата на Христо Ботев преминава от Румъния в България през 1876 г., е бил нарязан на скрап трийсетина години след Освобождението от турско робство. Корабът е построен през 1851 год. в завод „Обуда“ в Будапеща, Унгария, който по това време се е намирал на територията на тогавашната Австро-Унгария и е наречен на името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки – славянин, словак по произход.

Параходът е бил предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Заради пътуването на Ботевата чета с него, той става важна част от българската история. Но заради немарливостта и безхаберието на тогавашните правителства, Австрия си го прибира обратно и го предава за вторични суровини. Така легендарният речен съд отива в историята, а днешната реплика на „Радецки” акостира на пристана на река Дунав край Козлодуй през 80-те години на ХХ в., благодарение на доброволен труд и дарения на българските деца. Както сега за добра кауза се събират капачки от пластмасови бутилки, така преди години събирахме хартия, употребявани бръснарски ножчета и др.

В края на 2019 г. параходът е провлечен до Браила, Румъния, където е осъществена първата част от плановия преглед и ремонт, а именно – външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Плавателният съд е минал също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките, и основен ремонт на двигателните-гребните колеса.

Корабът се намира и ще остане в пристанището на Козлодуй. Музейните експерти от НИМ са разработили и реализирали концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Ботев.

Тази година, във връзка с въведената епидемична обстановка в цялата страна, „Радецки“ няма да осъществява плавания. Корабът-музей ще приема посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Входните билети за музей „Параход Радецки“ и картинна галерия – Козлодуй са: за граждани – 7.00 лв.; за ученици, студенти и пенсионери – 3.00 лв. Екскурзоводски беседи – 5.00 лв. Входът е безплатен: за хора със специфични потребности и техните придружители; всеки последен понеделник от месеца; 18 май – Международен ден на музеите. На 1 ноември – Денят на Народните будители – безплатен вход за деца, ученици и студенти, за всички останали – 1 лв.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!