Пейсмейкъри ще поставят и във Видин

Соня Мачорска

Двама млади лекари, инвазивни кардиолози, ще поставят пейсмейкъри от началото на следващата година във Видин. Това каза днес на пресконференция д-р Ивет Найденова, управител на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Петка“ в областния град.

Имплантирането ще е възможно, благодарение на окомплектоването на Отделението по инвазивна кардиология в болницата от 3-то, най-високо ниво – както с медицинско оборудване, така и с медицински персонал. От месец август т. г. на трудови договори в Отделението са двама лекари от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина” – София – д-р Шабани́ и д-р Кузманов („Света Екатерина“ е единствената болница в България, в която рутинно се извършват сърдечни трансплантации). В Отделението работят и 4 инвазивни медицински сестри от отделението по кардиология във Видин.

Видинската болница получава различни видове помощ от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина”: кардио-хирургична помощ; прегледи във Видин от хабилитирани специалисти; обучение на специалисти от видинската болница при тях.

Видинската кардиология, която осигурява най-много приходи за болничното заведение, не е спирала да приема пациенти. Сега, когато и отделението по инвазивна кардиология ще помага на болните със сърдечно-съдови заболявания, на хората няма да им се налага да пътуват до други градове и да излагат на риск здравето си. На първия етаж в болницата е оборудван кабинет за прегледи на пациенти, които се нуждаят от поставянето на пейсмейкър.

Пейсмейкърът или електрически кардиостимулатор е медицински прибор, предназначен за въздействие върху ритъма на сърцето. Основната задача на сърдечния стимулатор е да поддържа сърдечния ритъм на сърцето на пациента. Пейсмейкърът представлява прибор разположен в херметичен метален корпус с неголям размер. В корпуса се поставя батерия и микропроцесорен блок. Всички съвременни устройства възприемат собствената електрическа активност на сърцето и при възникване на пауза или друг вид нарушение на ритъма или проводимостта за определено време приборът започва да генерира импулси за стимулиране на миокарда. В случай, че има нормален собствен ритъм, пейсмейкърът не генерира импулси. Това се нарича работа „при нужда“ (on demand).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!