Турция въвежда нови мерки

Считано от 20.00 часа на 20.11.2020 г. Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, съобщават от Пресцентъра на Външно министерство. Наложен е частичен комендантски режим, с който се ограничава движението на гражданите през почивните дни в интервала от 20:00 ч. до 10:00 ч. Изключения от комендантския час в почивните дни: лица, които след изписване (лекарски доклад) от болнично заведение искат да се завърнат на настоящ адрес и/или имат предварително назначено лечение или преглед при лекар; тези, които ще присъстват на траурната церемония и погребението на свой или на съпруга/съпругата починал роднина от първа степен или брат/сестра (максимум 4 души); лица, които са пристигнали и пребивават в населеното място през последните 5 дни, няма къде да отседнат и желаят да се завърнат на настоящия си адрес (билет, показващ, че са пристигнали в рамките на 5 дни; регистрационен номер на превозното средство, с което са дошли; други документи, касаещи пътуването; допълнителна информация); уволнилите се от военна служба, които искат да се завърнат по родните си места; разполагащи с частна или публична покана, ограничена за определен период; освободен от наказателно-изпълнителните институции.

Граждани могат да пътуват със своите лични МПС, в случай че отговарят на посочените условия и при положение, че получат разрешение от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно до областните/общинските управители.

В делнични дни се ограничава движението на граждани над 65 г. Същите могат да излизат извън домовете си във времето от 10.00 до 13.00 ч. Движението на лица под 20 годишна възраст се разрешава в периода от 13.00 до 16.00 ч. Освободени от това задължение са медицинският персонал и социалните работници, държавни служители на изборни длъжности, както и работещи лица, които могат да докажат с документи трудовата си заетост.

Кафенета, чайни и салони за наргиле ще бъдат затворени за неопределено време. Търговските центрове, пазарите, заведенията за обществено хранене (в т.ч. ресторантите) и фризьорските салони ще работят с ограничено работно време от 10.00 до 20.00 ч. Заведенията за обществено хранене могат да осигуряват само услуги за онлайн поръчка или закупуване на стока, без консумиране на място. Извън тази часова рамка се разрешава приемане и изпълнение на поръчки само по телефон и онлайн.

Киносалоните няма да работят до края на годината. Образователните дейности и услуги ще се осъществяват онлайн до края на годината. Спортните състезания ще продължат да се провеждат без публика.

Продължава действието на забраната за тютюнопушене по оживени улици и на обществените места, във връзка с изискването за носене на маски на закрито и на открито, без изключения.

При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.

При нужда от съдействие, българските граждани в Турция могат да се обръщат към следните дипломатически представителства: Посолство на България в Анкара на следните телефонни линии: +90 312 467 20 71; 427 51 42 и дежурен телефон в извънработно време +90 312 467 20 71; 427 51 42; Генерално консулство на България в Истанбул на следните телефонни линии: +90 212 281 01 14 и +90 549 792 1529.

Снимка: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!