Турция с по-строги мерки

Считано от 01.12.2020 г., Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, съобщават от Външно министерствто.

В делнични дни се въвежда комендантски час всеки ден от 21.00 ч. до 05.00 ч. на следващия ден, а през уикендите – пълна забрана за излизане извън домовете в събота и неделя с начален час 21.00 ч. в петък до 05.00 ч. в понеделник. Освободени от това задължение са медицинският персонал и социалните работници, държавни служители на изборни длъжности, както и работещи лица, които могат да докажат с документи трудовата си заетост.

Хранителни магазини ще работят в събота и неделя с работно време от 10.00 ч. до 17.00 ч., като на гражданите ще им бъде позволено да излизат за покупки от първа необходимост на пешеходно разстояние от домовете си.

В съботните и неделни дни пътуването със собствено МПС, както и ползването на автобусните линии за междуградски пътувания ще може да се осъществява единствено при доказана необходимост или с издадено разрешение – от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно до областните/общинските управители.

Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки ще предоставят услуги в рамките на 10.00-20.00 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.

Ограничават се възможностите за придвижване на лица над 65 г. и под 20 годишна възраст, на които няма да се разрешава ползване на обществен транспорт.

В търговските центрове ще бъдат допускани само гражданите, притежаващи индивидуален електронен код („HES“ код). Същият се получава чрез регистрация в безплатно приложение на смартфон и се използва за проследяване на движението на гражданите и контрол на заболяването.

Преустановява се работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове.

Местните власти ще упражняват контрол на броя на хората, които могат да влизат в оживените улици и площади, чрез изискване за представяне на HES код.

Забраната за тютюнопушенето на оживени места продължава да действа, както и задължението за носене на маски на открито и на закрито.

При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.

При нужда от съдействие, българските граждани в Турция могат да се обръщат към следните дипломатически представителства: Посолство на България в Анкара на следните телефонни линии: +90 312 467 20 71; 427 51 42 и дежурен телефон в извънработно време +90 312 467 20 71; 427 51 42; Генерално консулство на България в Истанбул на следните телефонни линии: +90 212 281 01 14 и +90 549 792 1529.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!