Промени за влизане в Италия

От 4 декември 2020 г. до 15 януари 2021 г. се въвеждат изменения в действащия към момента режим за пътуване до Италия, а именно: За пристигащите от включените в Списък „В“ държави няма задължение за представяне на отрицателен тест или за поставяне под карантина, съобщават от Пресцентъра на Външно министерство.

.

За да влязат в Италия, пристигащите от държави от Списък „С“ трябва да представят отрицателен тест, направен до 48 ч. преди влизането в Италия, а при непредставяне на такъв подлежат на 14-дневна карантина. Независимо от това, задължителна 14-дневна карантина се въвежда: за пристигащите в Италия в периода 21 декември 2020 г. – 6 януари 2021 г. от страни от Списък „С“; за лица, които преди пристигането си в Италия са пребивавали или преминавали в някоя от държавите от Списък „С“ в периода 21 декември – 6 януари (т.е. ако лицето пристигне в Италия след 6 януари, но в периода 21.12.2020 г. – 06.01.2021 г. все пак е било в страна от Списък „С“, също подлежи на карантина).

До 9 декември 2020 г. Списъци „В“ и „С“ включват:

Списък „В“: Австрия, България, Кипър, Хърватия, Дания (вкл. Фарьорските острови и Гренландия), Естония, Финландия, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия (вкл. Азорските острови и Мадейра), Словакия, Словения, Швеция, Унгария, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия (вкл. островите Свалбард и Ян Майен), Швейцария, Андора, Княжество Монако. Това означава, че до 9 декември 2020 г. (включително) българските граждани могат да пътуват до Италианската република без необходимост от представяне на отрицателен тест за COVID-19, както и без спрямо тях да се прилага мярката задължителна 14-дневна карантина.

Списък „С“: Белгия, Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника, Гвиана, Реюнион, Майот, но без териториите извън европейския континент), Нидерландия (с изкл. на териториите извън европейския континент), Чехия, Румъния, Испания (вкл. териториите на африканския континент), Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (вкл. Каналските острови, Гибралтар, остров Ман и британските бази на остров Кипър, но без териториите извън европейския континент).

От 10 декември 2020 г. Списъци „В“ и „С“ включват:

Списък „В“: Държави и територии с нисък епидемиологичен риск, идентифицирани сред изброените в списък С, със заповед на министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на външните работи.

Списък „С“: Австрия, Белгия, България, Кипър, Хърватия, Дания (вкл. Фарьорските острови и Гренландия), Естония, Финландия, Франция, (вкл. Гваделупа, Мартиника, Гвиана, Реюнион, Майот, но без териториите извън европейския континент), Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия (с изкл. на териториите извън европейския континент), Полша, Португалия (вкл. Азорските острови и Мадейра), Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания (вкл. териториите на африканския континент), Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (вкл. Каналските острови, остров Ман, Гибралтар и британските бази на остров Кипър, но без териториите извън европейския континент, които Кралството администрира), Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако. Така, в периода между 10.12 и 20.12.2020 г. българските граждани, при пристигане в Италия, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 48 ч. преди влизането в страната, а при непредставяне на такъв ще подлежат на 14-дневна карантина.

Сред предвидените изключения от задължението за поставяне под карантина и за представяне на отрицателен PCR тест, при условие че не са налице симптоми на КОВИД, могат да се откроят следните хипотези: влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина; транзит с лично превозно средство през италианска територия за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина; екипаж на транспортни средства; влизане в страната по причини, свързани с работа, което е уредено от специални протоколи за сигурност, одобрени от компетентните власти; влизане в страната по неотложни причини, вкл. за международни спортни събития, след разрешение от страна на Министерството на здравеопазването и при представяне на отрицателен тест.

По-подробна информация за режима на пътуване и конкретните изключения може да бъде намерена на следния сайт: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!