Строги мерки в Чехия от 18.12.2020

Поради нарастващия брой на позитивно тествани лица и увеличаващия се репродуктивен индекс на разпространението на COVID-19, считано от 18.12.2020 г., в Чешката република се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От тази дата се въвежда ограничение на свободата на придвижване, а именно – вечерен час между 23:00 ч. и 05:00 ч. Освен това, затварят хотелите и ресторантите, няма да работят басейните и фитнес клубовете, зоологическите градини, музеите и галериите, кината и театрите. Ски-лифтовете също няма да функционират. Всички места за бързо хранене и ресторанти могат да продават храна и горещи напитки само през гише пред заведението.

Всички магазини и след 18. 12. 2020 г. остават отворени с позволено присъствие на максимум 1 клиент на 15 кв. м. площ от магазина.

Новите противоепидемични мерки на този етап не внасят изменения в режима на пътуване от Република България до Чешката република. Запазва се изискването за влизане на територията на Чешката република след направен негативен PCR тест /с давност не повече от 72 часа преди датата на влизане/, както и на попълнен електронен пътнически формуляр, който е достъпен от следната уеб страница: https://plf.uzis.cz/. В извънредни случаи се допуска възможността за PCR тест в Чешката република в рамките на 5 дни след влизане на чешка територия. В такива случаи са валидни ограниченията за придвижване до получаване на негативен резултат от теста.

При належащи пътувания от съществено значение, чието времетраене не надвишава 24 ч., е възможен достъп до Чешката република без необходимост от представяне на негативен резултат от PCR тест или попълване на електронен пътнически формуляр. Туризмът, спортните дейности или посещението на ресторант не попадат сред пътуванията от съществено значение.

По-подробна информация може да бъде намерена на следния електронен адрес: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!