Коледа и „новите“ очи на елените

Може да изглежда като чудо, но е научен факт – всяка година в края на декември, в навечерието на Коледа, елените променят цвета на очите си от златисто в тъмно синьо. Тази метаморфоза на цвета на очите на елените, случваща се два пъти годишно, е свързана с уникалните условия на осветление в Северния полярен кръг, установиха биолози от Университета на норвежкия град Тромсо. Откритието е направено от Глен Джефри от Института по офталмология към колежа. Изследването е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Очната ябълка на северния елен е способна да се адаптира към радикално противоположни варианти на осветление, които са характерни за Арктика. Коледа съвпада със средата на 10 седмичния период на непрекъсната тъмнина – заради отсъствието на слънце в Арктическия пейзаж преобладават размити форми и синкави отенъци. Но от средата на май режимът на осветление в Северния полярен кръг се изменя коренно – Слънцето не залязва въобще, а неговите лъчи се отразяват от все още неразтопения сняг буквално ослепително.

Природата е дала на елените уникален механизъм – в периода на тъмнината полярните обитатели променят цвета на очите си от златен на син. Сините очи виждат по-малко ясно от златистите, но са хиляди пъти по-чувствителни към светлината.

Десет години изучаване на явлението и многобройни анализи на „зимните“ и „летни“ еленови очни ябълки са позволили на учените да разберат естеството на промените, които настъпват в органите на тези животни. Неврологът Глен Джефри (Glen Jeffery) разкри, че промяната на цвета настъпва не в ириса на окото, а в отразяващата повърхност зад централната част на ретината, наречена „огледалце“ – tapetum lucidum (TL). Изчезнала при човека, тази част на окото се среща в много нощни животни.

Благодарение на тази анатомична особенност нощните видове виждат през нощта – TL отразява светлината вътре в окото, стимулирайки светлинните рецептори в ретината. „Огънчетата“ в очите на котките, гледащи в автомобилните фарове са отражението на светлина в това „огледалце“ на животното.

Учени са установили, че цвета на светлината, отразена от TL на елена, зависи от налягането на течността в окото. През тъмните месеци зениците на северния елен се разширяват, за да поеме колкото се може повече светлина. Този процес не позволява на течностите в очната ябълка да се дренират свободно. Това компресира TL, намалява на пространството между колагеновите влакна в тъканите и по този начин отразява по-късите дължини на вълните, заради което се променя цветът на очите от златист в тъмно син в арктическите зими.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!