Приказка за Елхата, която отишла на пазар

Соня Мачорска

Всеки вторник само в сайта https://danubebridge2.com! Продължаваме да съчиняваме приказки, подобни на онези, които пишеше невероятният италиански разказвач Джани Родари.

За следващата седмица ще очаквам Приказка за Снежния човек и влака. Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации. Може да я изпратите на електронната ми поща: danubebridge2@abv.bg, или по месинджъра на Фейсбук: Sonya Kirilova Machorska. Не забравяйте да си напишете името, на колко години сте, от кое училище сте и къде живеете в момента. Приказките трябва да получа до 12 часа в понеделник (4 януари), а ще бъдат публикувани на другия ден, във вторник, 5 януари.

Приказка за Елхата, която отишла на пазар

Антон Тодоров, град Лом

Елхата Анна-Мария закъснявала с коледните покупки за празниците. Коледа вече чукала на вратата, а нашата героиня едвам излизала от вкъщи, бързайки към коледното селце, изпълнено с коледни къщички, в които можело да се намери всичко. Там се носел аромат на канела, топъл домашен шоколад и джинджифилови сладки, но нашата елха знаела какво търси за всеки свой гост, който била поканила за празника.

За седемте джуджета купила по един ръчно плетен зимен шал с коледни мотиви, за да не им е студено по цял ден, прекаран в гората, докато събират дърва за огрев.

За Снежанка взела нова снежно-бяла рокля с бели мъниста, тъй като при последното й гостуване в дома елхичката Анна-Мария забелязала, че роклята на нейната гостенка била овехтяла и дори кърпена на места.

За Дядо Коледа избрала практичен подарък, а именно – нов модел самобръсначка, която била изработена от сребрист метал, а ролята на ножчета изпълнявали току-що откъснати вечнозелени иглички от бор, който растял високо в боровата гора.

Като завършила с подаръците, Анна-Мария погледнала списъка с нужните й продукти за приготвяне на ястията за празничната вечеря. Тя смятала да поднесе на своите специални и скъпи на сърцето й гости традиционна българска питка, омесена по рецепта на леля й Ани от град Смолян, чието име тя също носела с гордост. Смятала да вземе и хубаво грозде, тъй като джуджетата го обожавали. Коледната пуйка също щяла да намери своето място на коледната трапеза на елхичката Анна-Мария и нейните отбрани гости. Купила тя всички продукти и повикала на помощ за покупките своя братовчед Супермен, но както винаги, той закъснявал, вероятно спасявайки света за пореден път от поредния злодей. Супермен наистина не идвал и Елхичката решила да повика своя отряд за бързо реагиране. Затова се обадила на еленчето Рудолф, който тъкмо се бил прибрал с Дядо Коледа от раздаването на коледните подаръци на децата. Той с удоволствие и за нула време пренесъл на гърба си Анна-Мария до дома й. Там вече я очаквала горската фея Дея – нейна съседка и приятелка, която щяла да й помогне в кухнята с коледните гозби.

След няколко часа всичко било приготвено, подаръците за гостите чакали в коледните им чорапчета, закачени грижливо над празнично украсената камина, а двете дами били празнично облечени в трепетно очакване на специалните си гости. Въпреки че тази година за елхичката Анна-Мария подготовката за празника се превърнала в малка надпревара с времето, тя съумяла, благодарение на подкрепата на малко верни приятели, да свърши всички задачи навреме и да посрещне гостите си, както му бил редът.

Всичко предвещавало един задушевен семеен празник, изпълнен с много смях, добри приятели, вкусна храна, весели коледни истории в страхотна компания, съставена от още по-страхотни приказни гости, дошли да споделят най-светлия празник в годината с любимите си другари.

Приказка за Елхата, която отишла на пазар

Мими Петрова – гр. Бургас

Малко преди настъпването на Нова Година, Стефи и майка й Ралица отишли по магазините, за да купят новогодишните подаръци за цялото семейство. Преминавайки покрай витрината на малко магазинче за играчки, на Стефи й направила впечатление една голяма зелена елха, която блещукала в далечината с ярка жълта звезда на върха. Малката Стефи не можела да откъсне очи от тази спираща дъха гледка. А елхата наистина била висока, окичена с всевъзможни коледни украшения и много красива!.

През цялата нощ малката Стефи не могла да заспи от мисли по тази толкова сияйна коледна елхичка, както и от мисли за хубавите играчки, с които била щедро отрупана. Споделило момиченцето сутринта за своите коледни терзания на майка си. Същият следобед двете отишли отново до малкото магазинче в центъра, но елхичката вече не била там. Попитали продавачката къде е, а тя огтоворила, че са я захвърлена на боклука, защото игличките започнали да й падат. Излезли навън, видели контейнера, а Стефи, само при гледката, се разплакала и изтичала при нея. И тогава станало чудо! Стефи дочула думите:“Не плачи, малко момиченце! Всичко ще се оправи. Не тъжи за мен. Аз вече съм свободна и не съм изложена пред очите на преминаващите зяпачи. Ако искаш, вземи ме със себе си!“

Зарадвала се Стефи и с помощта на своята майка, извадила коледната елхичка от кофата за боклук, като й дала името Ейми. След това с новата си приятелка отишли до новогодишния базар и купили всички подаръци за Нова Година. От този ден нататък елхичката Ейми станала завинаги част от семейството на малката Стефи с голямо сърце.

Изображение: Girl with Christmas tree, painting 1892 by Franz Skarbina (1849–1910)

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!