Белгия въвежда задължителна карантина

Считано от 31 декември т.г. се въвежда задължителна 7-дневна карантина за всички лица, пристигащи в Белгия от „червена зона“, в която попада и България, съобщиха от Пресцентъра на Външно министерство. Карантината може да бъде прекратена само с отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Към настоящия момент тази мярка е в сила до 15 януари. Ако тестът покаже положителен резултат, въпросното лице трябва да се подложи на самоизолация още най-малко 7 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за посетителите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Ако по време или след на пребиваването Ви в Белгия се налага да пътувате за друга страна, която изисква отрицателен тест за коронавирус, такъв PCR тест може да си направите в лаборатория в Белгия, но не и в специализираните тест центрове. Тест може да бъде направен и на летището в Брюксел-Завентем ( ел. адрес https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport ). Срокът за получаване на резултатите от теста не е определен.

В тази връзка напомняме, че белгийските власти са определили „зелен“, „оранжев“ и „червен“ код за пътуване по отношение на различните държави и райони. Кодът за всяка страна и район се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. От 28 октомври 2020 г. цялата територия на България попада в „червена“ зона. Препоръчваме на пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес HTTPS://DIPLOMATIE.BELGIUM.BE/EN/COVID_TABLE.

Считано от 25 декември т.г., всички пристигащи в Белгия лица над 12 години, които нямат статут на постоянно пребиваващи в страната (non-residents), трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. При правилно попълнен формуляр ще получите като SMS код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да представите при чекирането си и качване на борда.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!