Марина с корени от Дунавци – наградена от конкурс във Валенсия

Соня Мачорска

Изложба на детски рисунки под надслов „Месеците от годината през очите на българските деца в Испания“ е организирана в приемните помещения на генералното ни консулство във Валенсия, съобщиха от Външно министерство. Подредени са ощо 74 рисунки на български деца от неделните училища в консулския окръг на генералното консулство на Република България във Валенсия. Рисунките са на деца от градовете Валенсия, Мурсия, Палма, Санта Понса, Аликанте, Кастейон, Торент, Гандия и Бенидорм.

Екипът на генералното консулство е избрало 24 от получените рисунки, които са поставени на два календара. Една от тези рисунки е на 7–годишната Марина. Дванадесет рисунки са поставени на стенен календар и други дванадесет рисунки са част от настолен календар. Всички получени рисунки са изложени в приемните посещения на генералното консулство и са достъпни за разглеждане от посетители.

Поради пандемичната ситуация в кралство Испания, децата ,са снимали и изпращали рисунките си на електронната поща на Консулството. Всички изложени рисунки са отпечатани на цветен принтер. Участие в инициативата взеха деца от всички възрасти.

С Марина Боуаре А. Дембеле се запознах преди четири години, когато пишех книгата за малкия град до Видин – Дунавци. Беше дошла с майка си при своята прабаба Станка. Българо-африканското момиченце не спираше да подскача и да танцува… Малка мулатка, тъмнокожа и къдрокоса чаровница, която говореше чудесен български език за крехката си тогавашна тригодишна възраст! Наследила изящната си физика по бащина линия, според думите на майка й, Марина непрекъснато се движи – скача, тича, катери се, играе български народни хора, много обича да танцува, обича да пее. Африкански и френски език още не е научила от баща си, за да „не й дойде много наведнъж“, но след испанския и българския, ще продължи с тях.

Сега Марина е във втори клас и в испанското, и в неделното българско училище. Пише приказки и рисува по собствено желание. Ходи на извънучилищни занимания по английски език, класически балет, плуване, български език и български народни танци. На рисунката, която е изпратила за конкурса, представя месец ноември, сезона Есен и празника Архангеловден. Нарисувала е Архангел Михаил, погача, таралеж и есенно дръвче, треви и пеперуда! Едно слънчево момиченце от Валенсия, единственото с африканско-българска кръв и с корени в Дунавци.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!