Нови правила на Фейсбук

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна, подвеждаща и подбуждаща към насилие информация и и ще предприема мерки, съобщи Nova. Двама журналисти – по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на публикациите. Такива „проверители на факти“ вече следят публикациите в Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия, а сега в програмата на Фейсбук ще бъдат включени България и Унгария. Към момента са обхванати 17 държави в Европа. През последните години зачестиха критиките, че социалните мрежи стават все по-опасни развъдници на невярна и подвеждаща информация, и в отговор Фейсбук предприема мерки за контрол на съдържанието.

Работата на „цензорите“ е да откриват и маркират некоректните текстове и илюстрации, както и профилите, от които се разпространяват „фейк нюз“. Ограничителните мерки се прилагат и за реклами, а също така и за потребители, които разпространяват „спам” съдържание и т. нар. „кликбейт” заглавия – публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Страници и домейни, който допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.

Eкипът, който ще отговаря за регулацията на съдържанието, се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари, които твърдят, че информацията е невярна или некоректно поднесена. Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Целта е да се спира споделянето на измамна информация и да се намалява броят на хората, които я виждат.

За какво ще следи приоритетно екипът за контрол на информацията: публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят; манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения; конспирации, подстрекаващи към насилие; потискане на правата на гласоподаватели;информация, която нарушава правилата на Facebook; неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!