Португалия въвежда 14-дневна карантина

От 00.00 ч. на 01 април 2021 г. до 23.59 ч. на 15 април 2021 г. българските граждани, пристигащи в Португалия с полети от България, освен задължението да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, ще подлежат и на задължителна 14-дневна карантина след пристигането си в Португалия в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти, съобщават от Външно министерство. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане.

Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или единствено с цел транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния уеб адрес: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Същият режим ще се прилага и спрямо пристигащите от държави членки на Европейския съюз или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (към момента това са: БЪЛГАРИЯ, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция).

Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 24-месечна възраст.

При транзитното преминаване се изисква задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната.

Чужди граждани без пребиваване в Португалия, които правят прекачване на летището, трябва да изчакат следващия си полет без да напускат транзитна зона, в специално определено за целта помещение на летището.

Отделно от това, с оглед на факта, че вече е потвърдено съществуването в Португалия и на южноафриканския вариант на COVID-19, въпреки сравнително неголемия брой случаи, с цел осигуряване на здравна защита, са предприети допълнителни мерки:

1. Пътниците, пристигащи на територията на Португалия от Южна Африка, транзитно преминали или направили прекачване през страни, въздушния трафик на които с Португалия е разрешен, са задължени: а) Да представят молекулярен тест RT-PCR с отрицателен резултат, извършен до 72 ч. преди началото на полета, с изключение на децата до 24 мес. възраст; б) След пристигането си на португалска територия, следва да се изолират профилактично за 14 дни на адреса, на който ще пребивават или да изчакат следващия полет към крайната си дестинация, на специално определено за целта помещение на летището.

2. Горното се прилага за всички пътници, независимо от произхода на техния полет, в чиито паспорти има граничен щемпел за излизане от Южна Африка със срок по-кратък от 14 дни преди пристигането им в Португалия.

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време – +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!