Приказка за ризата и Петела

Соня Мачорска

Всеки вторник само в сайта https://danubebridge2.com приказки, съчинени от деца, подобни на онези, които пишеше невероятният италиански разказвач Джани Родари.

За следващата седмица ще очаквам Приказка за Костенурката и шареното яйце. Разкажете къде живеела тази костенурка, къде видяла шарено яйце? За какво си говорели, какво правили? … Чакам вашите приказки за Костенурката и шареното яйце Може да ми изпращате и рисунки-илюстрации на електронната ми поща: danubebridge2@abv.bg, или по месинджъра на Фейсбук: Sonya Kirilova Machorska. Не забравяйте да си напишете името, на колко години сте, от кое училище сте и къде живеете в момента. Приказките трябва да получа до 12 часа в понеделник (3 май), а ще бъдат публикувани на другия ден, във вторник, 4 май.

Приказка за ризата и Петела

Антон Тодоров, град Лом

Живеел в едно село петелът Ники. Той не бил обикновен, а петел от класа! Притежавал маниери от онези на вече изчезващите кавалери. В своя курник бил най-уважаваният петел именно заради доброто си и уважително отношение към дамите в кокошарника. Но селският живот не бил за него. За това от село Орешец, където живеел, се преместил в големия град Видин. Там всичко му харесвало. И хората били добри и възпитани в по-голямата си част, и културни забележителности имало.

Петелът Ники обичал и да пътешества. Веднъж, когато се прибирал от екскурзия из европейските страни, намиращи се по протежението на река Дунав и когато корабът му акостирал на речната гара във Видин, петелът Ники слязъл на брега и там се спънал в една стара, избеляла риза. Замислил се той на кого ли е тази риза, от чий гръб ли е паднала? Обикалял я и си говорел сам на глас. Не щеш ли, ризата му продумала на неговия език. Казала тя на петела-кавалер, че може да му сбъдне три желания. Зарадвал се петелът, как се зарадвал само! А първото желание веднага се „появило“. Той искал да се превърне в изтъкнат джентълмен в изискан костюм. Така и станало. Второто му желание било да се озове в столицата на модата – Париж. И това се случило. Третото и последно желание на петела Ники било да си има една благочестива кокошчица до себе си, за да си свият хубаво уютно гнездо и да си имат пиленца. Така и станало.

Благодарил петела Ники на ризата и я попитал дали не иска да живее при него, в неговото семейство. Тя се съгласила и от този ден и до днес е верният приятел на петела Ники, винаги е до него и в нужда се познава!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!