Мая Манолова за свинефермата в Дунавци

Къде са институциите в случая със свинефермата в Дунавци? Защо РЗИ, РИОСВ, ДНСК и местната власт не защитават гражданите? Срамота е за кмета на Видин и за кмета на Дунавци, че са застанали на страната на икономически силен субект, вместо на страната на гражданите. Безобразие е хората да са оставени да се оправят сами с икономически силните, а институциите да си прехвърлят топката една на друга. Вместо да защитят хората, показват как един човек може да бъде удрян, мачкан, натискан за назидание на останалите.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова днес пред медиите във Видин, където се срещна с представители на Инициативния комитет в гр. Дунавци, които протестират срещу замърсяването на въздуха от свинеферма в града, съобщиха от Пресцетъра на коалицията. Повод за срещата е заведено дело срещу председателя на Инициативния комитет Малин Младенов.

Кметът на Дунавци вместо да защити гражданите, пише сигнал до прокуратурата и е заведено дело срещу председателя на Инициативния комитет, който е и организатор на протестите. Запознах се с документите по делото и то ще завърши с оправдателна присъда. Няма как да се повдигне наказателна отговорност за действие, за което вече е поета административна отговорност. Малин Младенов не е бил уведомен по надлежния ред за заповедта, с която се забранява провеждането на гражданския протест, обясни Манолова.

Тя подчерта, че това не е единственият случай, в който съдебната система е използвана за натиск над протестиращи граждани. Манолова даде пример с председателя на Инициативния комитет в Пещера Златка Цвеева, срещу която фирми, близки до Домусчиев, заведоха искове за 150 хил. лв.

В контакт сме с инициативните комитети в цялата страна, защото безобразията с посегателствата над чистия въздух и над правото на хората да живеят в нормална среда не са само във Видин и Дунавци. Подкрепяме и Златка Цвеева от Пещера, и Кремена Петрова от Нова Загора срещу инсталацията за биомаса там. С встъпването в длъжност на служебния здравен министър поставихме темата за връщането на наредбата за отстояния на промишлените обекти в населените места. Свинефермата в Дунавци трябва да е на поне 1 км. от къщите, а в момента е на 7 метра, посочи Манолова.

Относно информацията, че собственикът на свинефермата в Дунавци има готовност да построи и кравеферма, Манолова заяви, че наредбата за отстоянията трябва да влезе в сила час по-скоро, за да не се случват такива безобразия.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!