Още за Мадоната в парка и Жената-каучук

Соня Мачорска

Днес, след като прочел моите статии за фонтан Мадоната във Видин, ми се обади Цеци Лилков. Ето неговите факти за прототипа на скулптурата:

„Напълно отхвърлям твърдението на Боби Недев, че за модел на скулптура е позирала Правда Перчинска! Първо, Боби Недев е бил много малък, за да бъде свидетел на това! Вероятно го е чул като градска мълва.

Като второ, със сигурност мога да кажа,че модел на скулптура беше Вили Кожухарова или т.н. по-късно „Жената-каучук“. Това го знам от сестра ѝ, която ми беше колежка и понеже и аз тогава проявих недоверие, на една Нова Година у тях видях две снимки. На едната Кожухарова беше седнала и скулптура я скицира, а другата беше на вече готовата и поставена статуя и Кожухарова я беше прегърнала!

За съжаление, преди 6-7 години моята колежка почина и понеже не беше се омъжвала, нямаше и наследници! Къщата им беше едноетажна около старата Английска гимназия и преди година, минавайки от там, видях, че беше превърната в клошарско сборище на несретници!

Иначе Вили Кожухарова беше известна видинска красавица с прякор „Бриджитката“, тъй като приликата ѝ с Бриджит Бардо беше поразителна! “

Така уточнихме, че автор на творбата, проектирана е Александър Апостолов от с. Арчар. Изработката от мрамор (в края на 60-те години) е дело на Евгени Петров – художник и преподавател по изобразително изкуство във Видин, а прототип на „Мадоната“ е Вили Кожухарова от Видин или т.н. „Жената-каучук“.

В своите славни години, Вили Кожухарова е успявала да се побере в кутия с размери 49/49/44 см. Атракция за много сцени и много държави по света.

Снимки: Фейсбук

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!