Нови изисквания за пристигащите в Португалия

С Резолюция № 74-А/2021 от 09 юни 2021 г. на Съвета на министрите, на цялата континентална територия на страната е продължено обявеното бедствено положение до 23:59 ч. на 27 юни 2021 г., съобщиха днес от Външно министерство. Считано от 10 юни т.г. пътниците, влизащи или транзитно преминаващи през Португалия, трябва да представят доказателство, че са преминали тест за скрининг на инфекция със sars-cov-2, с отрицателен резултат:

TAAN – Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.), извършен през последните 72 часа преди пътуването или Тест за антиген (TRAg), извършен през последните 24 часа преди качването в първата точка на пътуването.

При непредставяне на някой от горепосочените тестове ще им бъде отказан достъп на борда (включително за португалски граждани, резиденти в португалия и техните семейства). Изключение от това изискване се прилага за деца под 24-месечна възраст.

Остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Задължителните PCR тестове се приемат само на: португалски, френски, английски, испански и италиански езици. Задължителен елемент, който трябва да се спомене, е датата и часът, в който е взет материалът за теста. Те могат да бъдат представени в хартиен или цифров формат (резултатите, получени чрез SMS на мобилния телефон не се приемат).

Тестовете на NHS или Trace Test, направени във Великобритания, не са валидни за пътуване.

Приемат се само тестове за антиген, приети от Комитета по безопасност на здравето на Европейския съюз, а минималните данни, които трябва да бъдат включени в доказателството са посочени в тук: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf

Всеки пътник е отговорен, представения от него тест да отговаря на изискванията. Пътниците, пристигащи от автономните райони Мадейра и Азорските острови, са освободени от представяне на тест при пътувания до континентална Португалия (въпреки че те трябва да се съобразят с правилата на страната на местоназначение, ако качването им на континента има за цел да пътува до друга държава).

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време – +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!