Видински ученици в Клисурския манастир

В поклонническо пътуване до Клисурски манастир “Свети Свети Кирил и Методий“ край град Вършец се включиха ученици от осми клас на Природо-математическата гимназия “Екзарх Антим I“ във Видин, съобщиха от школото. В Светата обител групата беше посрещната от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим – протосингел на Видинската Света Митрополия и духовен ръководител на сестринството при Клисурския манастир. Духовникът запознава учениците с богатата история на манастира, чието основаване датира от XIII век. Учениците разгледаха уникалния иконостас в Манастирския храм, изработен от майстори на дебърската дърворезбарска школа и обявен за художествен паметник на културата. Иконите, които са инкрустирани в иконостаса са от 1891 година и са дело на иконописци от самоковската иконописна школа.

В манастирския музей учениците децата разгледаха древните и автентични църковни Реликви, свързани с историята на българския народ, както и оригиналния султански ферман за изграждане на храма. Най-вълнуващо за видинските математици беше съприкосновението с личните Реликви на Екзарх Антим I (патрон на Математическа гимназия – Видин), чиито корона, жезъл и богослужебни одежди са едни от най-ценните експонати на манастирския музей.

Традиционното манастирско гостоприемство от страна на сестрите монахини бе оказано с голяма радост и на учениците от Видинската математическа гимназия със скромна почерпка. В своите увещателни и наставнически слова Архимандрит Антим по достъпен начин обясни на учениците ролята на Светата обител като духовно средище и място, където всеки човек може чрез молитва да осъществи духовно Мистична връзка с Бога и така да получи небесното Божие благословение и Закрила. За да има полза за образователния процес на учениците, отец Антим показа древни богослужебни книги, печатани през ХIX век на църковнославянски език и прочете стихири и тропари, за да чуят гостуващите млади хора произношението на този език и как в манастирите е съхранена българската книжовност, писменост, духовност и култура.

Учениците- поклонници посетиха и Свещения извор аязмо, при което в XVII век мъченически са пострадали шестима монаси за вярата, рода и родината. Посещението завърши с благословение от Светата обител.

Младите математици бяха съпроводени от класния ръководител Лорета Борисова и учителите Милена Георгиева и Росен Ракаджиев.

Колаж: Росен Ракаджиев

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!