Казанлък почете паметта на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и четниците

Със свеждане на глава пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници започна официалното честване за отбелязване на 153 години от славната битка на четата на връх Бузлуджа, съобщиха от Пресцентъра на Община Казанлък.

„Тази година успяхме за пореден път да се съберем отново тук.“, отбеляза за трудните месеци през 2020 година в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Той припомни последното сражение на Бузлуджа (връх Хаджи Димитър): „Те губят сражението, но в крайна сметка печелят войната. Случилото се тук вероягтно отваря пътя към свободата, случила се само десет години по-късно.“, посочи д-р Ангелов. Той отбеляза, че Хаджи Димитър се превръща в легенда още приживе: „Може би, за това допринася и прекрасното едноименно стихотворение на големия Христо Ботев.“ Публиката си припомни приемствеността на делото на четниците с делото на Левски и създаването на революционните комитети. „Да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода! Заветът на Хаджи Димитър е жив и ние сме длъжни да отдадем почит! Да се равняваме по тях!“, призова директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

Честванията започнаха със заупокойна панихида в памет на героите отслужиха духовници от казанлъшката епархия. Членовете на Национално дружество „Традиция“ представиха историческа възстановка на славната битка. Възстановката бе подготвена от Регионален клуб „23 ПШП – Казанлък“, с участието на регионални клонове на дружеството в цялата страна.

Събитието уважиха заместник-кметът Драгомир Петков, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, предтавители на Общинското ръководство, културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани. Всички те се поклониха пред паметника на Хаджи Димитър и поднесоха венци и цветя. Честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан.

Организатори на историческото събитие са Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

Снимки: Пресцентър Община Казанлък

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!