Видински алпинист на върха на Европа

Соня Мачорска

Инж. Мартин Петров от Видин покори най-високия връх в Европа – Елбрус, Кавказ, който се издига на 5642 метра надморска височина и е най-високото планинско място в Европа.

През август миналата година той изкачи най-високия връх в Алпите – Монблан (Mont Blanc), който се издига на 4810 метра.

В кратко интервю от Терскол, в подножието на Елбрус, алпинистът сподели, че последните три месеца във Видин е провел тежка физическа подготовка, придружена с отказване от всички пороци и пр. Преди последното изкачване до Елбрус, групата е имала 4-5 дни тренировки и аклиматизация и изкачване на все по-високо и по-високо. Вчера в два през нощта започват „атаката“ към върха от 4800 м. Около 9.30 са на върха. Времето е леко студено в тъмната част, но пък страхотно – през деня, каза Мартин.

В групата, изкачила Елбрус, са трима българи, индийка и индиец, един пакистанец и филипинка. Другите двама сънародници на Мартин са от Пазарджик, клуб „Бели Криле“. 65-годишната българка е била в най-добра форма и местните гидове не са могли да й смогнат на скоростта. Индийката – пилот на Боинг от Fly Dubai.

Във видеообръщение, направено специално за сайта https://danubebridge2.com, алпинистът посвети своя успех на 30-годишнината от създаването на Американския университет в България (чийто възпитаник е и той), и по-специално на Кохорта 14 NBI. Развълнуван, Мартин благодари на видинската група на Лайънс клуб и техния проект „България против диабета“, на своето семейство, приятели, колеги, на Туристическо Дружество „Бонония“ – Видин, „Технически компоненти“ България, Яхт клуб – Видин и др.

Елбру́с е най-високият планински масив и връх (5642 м) в Русия и съответно в планинската система Голям Кавказ. Съществува неофициален спор за това дали Елбрус е най-високият връх в Европа или тази чест се пада на Мон Блан (4810 м) в Алпите. Това зависи от определянето на границата между Европа и Азия, като в последните години по-популярната теория е, че Елбрус попада в територията на Европа.

Масивът представлява неактивен от 2000 години андезитов вулкан с 2 върха: Западен с височина 5642 м и Източен – 5621 м. При втория има кратер с диаметър около 200 м и дълбочина към 50 м. Алпинисти съобщават, че от време на време тук се усеща миризма на сяра.

Снимки: Мартин Петров

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!