Пожарите в Гърция

Към 12 часа на 06.08 пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква прогнозираните за днешния ден силни ветрове да затруднят допълнително овладяването на пожарите, информират от Външноминистерство.

В следствие на високите температури и ниска влажност, пожарът в района на Варибоби се разпространи към Афиднес, Атика, в близост до магистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като единият (източен) прекоси магистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Вторият (западен) фронт се насочи към Ипократио.

До отстраняване на предизвиканите от пожара неблагоприятни условия, с оглед съображения за сигурност, временно важи пълна забрана за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия, както следва: За всички превозни средства, в отсечката Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита) и за камиони в отсечката от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия).

В сила е забрана за движение на всички камиони и други тежкотоварни превозни средства, с посока на преминаване през област Атика, с полезен товар над 1,5 тона, в посока на движение от Солун към Атина, по пътна ос Π.Α.Θ.Ε/ (Патра-Атина-Солун-Евзони) от 242,079 (границата на окръг Магнисия) до 121,250 (границата с окръг Беотия)

В допълнение към наложените ограничения за движението и преминаването на тежкотоварни автомобили (над 1.5 тона) в Атика, тези с направление Пелопонес, са отбивани през Термопили-Ливадия. Движението към столицата се осъществява по обходни маршрути. Магистралата Атики Одос остава отворена без пътни такси, за да бъдат избегнати струпвания.

Поради динамично променящите се обстоятелства, съветваме българските граждани да следят за актуалните ограничения на трафика на следния сайт на гръцката полиция: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=104146&Itemid=2685&lang

Междувременно обстановката на остров Евбея продължава да бъде извън контрол. Евакуирани са селищата Кокиномилия, Крионеритис, Милиес и Василика. Опитите на пожарникарите за овладяване на огъня биват възпрепятствани от силните ветрове, които разгарят нови огнища. Продължава операцията по гасене на пожарите в районите на Олимпия и Кариуполи, Пелопонес.

Актуална картина за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА: https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:2021-08-05..2021-08-06;l:country-outline;@23.8,38.1,10z

Съгласно приет на 05.08 план за действие при извънредни обстоятелства, следните области са поставени в червено (5-та най-висока степен) и са обявени за пожароопасни: Атика, Пелопонес, Западна Гърция, Централна Гърция, Тесалия и Крит. В жълто (4-та степен) са поставени: Източна Македония и Тракия, Централна Македония, Йонийски острови, Епир и Южен Егей.

Властите предупреждават, че през следващите дни има особено висока опасност от пожари. До 9 август вкл. се забранява достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони. За същият период се забраняват всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар (употреба на оксижен и горене на запалими вещества). За неспазване на забраните са предвидени наказания и глоби в особено големи размери. Придвижването навън по несъществени причини следва да бъде избягвано. В случай че забележат дим, гражданите следва веднага да съобщят на пожарните власти на 199.

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!