Успение Богородично

Всяка година на 15 август честваме Голяма Богородица по нов стил(на 28 август по стар стил). Той принадлежи към дванадесетте най-големи християнски празници. На този ден християните празнуват възнесението на Божията майка към небето и нейното обединението с Бога. Успение Богородично символизира края на земния живот на Света Богородица – Майка на Исус Христос. Според легендата три дни преди смъртта си Божията майка имала видение. Пред нея се появява архангел Гавриил, който я предупреждава за началото на нейния небесен живот. Но християнската вяра разглежда смъртта като изпитание, което всеки трябва да премине, за да си осигури вечен живот. Затова Успение Богородично се счита за празник, а не за повод за тъга, защото на този ден Божията майка се събира отново със сина си.

На Успение Богородично християните задължително ходят на църква, където трябва да запалите свещ за всички свои роднини, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, особено на децата. На този ден се палят свещи и за починалите близки. Жените носят дарове в църквата – обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве. Света Богородица е закрилница на майките, бременните жени, децата и семейното огнище. Затова на този ден молитви към нея отправят жени, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси изцеление или решение на житейските си проблеми.

По традиция на Голяма Богородица на трапезата трябва да присъства празнична питка, приготвена от осветено брашно, варено жито, царевица и пилешко месо. Задължително е на този ден да се консумира диня и грозде.

На Голяма Богородица избягвайте кавгите, особено със семейството и близките ви приятели. Не отказвайте помощ на никого – опитайте се да помогнете на всеки, който ви помоли за това. На Успение Богородично никой не трябва да работи.

error: Content is protected !!