Мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия

Проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“ се изпълнява по процедура за подбор на проекти с предмет „Подобрен достъп до изкуство и култура” по Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Стойността му е над 283 300 лв., а продължителността – 20 месеца, съобщиха Десислава Иванова, директорна Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин, автор на проекта.

По повод стартирането на начинанието бе проведена пресконференция в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. На нея присъстваха представители на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, която е партньор по проекта и библиотечни специалисти. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, съобщиха от Пресцентъра на институцията.

Директорът на видинската библиотека Десислава Иванова представи целите и основните дейности по проекта, който е фокусиран върху създаване на устойчиви канали за комуникация и обмен на информация за въздействие върху публики, като идеята е да се популяризират местни автори и се привлекат последователи, читатели и потребители на културни продукти. Важен акцент е повишаване привлекателността на библиотечните услуги чрез достигане до публики на място и др.

„Това е още едно доказателство, че нашата библиотека е активен участник в културния живот на града ни, търсейки нови решения за обогатяване на своята дейност. Приветствам факта, че сред целите на проекта са популяризиране на местни автори и произведения, както и стимулиране интереса към четенето на книги чрез използване както на традиционни, така и на дигитални способи. Благодарности към директора на видинската библиотека Десислава Иванова и нейния екип от креативни и ентусиазирани хора за това, че работят сърцато в полза на гражданите и за доброто име на нашия град. Искам да Ви уверя, че Община Видин ще продължи отличното си сътрудничество с културния институт и винаги ще оказва необходимата подкрепа за неговото развитие!“ – заяви Борислава Борисова и пожела „на добър час“ в новото предизвикателство.

Сред дейностите, които ще се осъществят, е създаването на нов културно-информационен атракцион на открито под наслов „Пътуваща сцена – на припек и на сенка”. Той ще се реализира чрез електрическо мобилно съоръжение от закрит тип, което ще бъде оборудвано с рафтове с книги, презентационен сет и работно място за регистриране на потребители и заемане на литература. Продуктът е предназначен за открити пространства и ще служи за предоставяне на традиционни и онлайн срещи със съвременни автори и популяризиране на техни произведения, обърнати към местните общности. За изпълнение на дейността ще бъдат разработени пилотни литературни маршрути, които ще включват импровизирани спирки в извънградски зони и малки населени места, където ще бъде представен новият културно-информационнен продукт. Друга иновация е създаване на уеб базирана платформа .BOOK IT. за свободен публичен достъп до култура и обмен на информация в областта на литературата. Тя ще бъде разработена на три езика – български, английски и норвежки.

Снимка: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!