Инспектираха строителството на скоростния път Видин – Ботевград

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и областният управител Огнян Асенов инспектираха строителството на скоростния път Видин – Ботевград, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация. Обходът започна от община Ружинци и приключи при околовръстния път на Видин – при пътен възел „Видин“, където бе даден брифинг пред представители на медии. В инспекцията се включи и Цветозар Цанков от Областно пътно управление Видин.

„Доволен съм от видяното. По цялото трасе, където има фронт за работа и издадени разрешения за строеж, се работи на пълни обороти. Става дума за участъците между Ботевград и Мездра, както и между Ружинци и Видин“, посочи заместник-регионалният министър. Той информира, че през месец ноември се очаква решение на съда относно Подробния устройствен план за участъка на трасето от Ружинци до Монтана, след което ще започнат процедури за отчуждаване на имоти и издаване на разрешение за строеж. Оптимистичният срок е реални строителни дейности там да започнат след средата на следващата година. „За съжаление, както при други национални обекти и тук се натъкваме на сериозни проблеми – участъкът между Монтана и Враца го няма. Истината е, че там първоначално е имало идейно трасе, което обаче не е одобрено и АПИ стартира процедури за ново проектиране, което ще отнеме време, защото ще се прави и екологична оценка. И тук се строи от двата края, а средата просто я няма“, подчерта арх. Шишков. Той бе категоричен, че служебното правителство ще работи на максимални обороти, за да може участъкът да се строи законно и по правилата, за да се наваксат натрупаните проблеми. „Транспортният коридор е изключително важен за България и Северозапада, а е странно, че няма цялостен проект“, каза още той. Според зам.-министър Шишков, оптимистичният срок за завършване на отсечките в строеж е между 28 и 53 месеца, както е по договор, а за връзката между Враца и Монтана все още не може да се прогнозира, тъй като процедурите започват отначало.

Визитата на заместник-министър Иван Шишков в област Видин продължи с посещение на Синагогата, където се запозна на място с хода на ремонтните дейности.

Превръщаме строителната илюзия, създадена от предишните управляващи в реално строителство. Това заяви пред журналисти във Видин зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира изграждането на скоростния път от Видин до Ботевград, придружен от областния управител на Видин Огнян Михайлов и зам.-кмета по строителството на община Видин Светослав Скорчев, информираха от Пресцентъра на МРРБ.

Арх. Шишков отбеляза, че обиколката е част от акцията на МРРБ за проверка на място на строителството на важните пътни инфраструктурни обекти в страната. „Доволен съм от видяното. По цялото трасе, където има фронт за работа и издадени разрешения за строеж, се работи на пълни обороти. Става дума за участъците между Ботевград и Мездра, както и между Ружинци и Видин“, посочи заместник-регионалният министър.

Той информира, че през месец ноември се очаква решение на съда относно Подробния устройствен план за участъка на трасето от Ружинци до Монтана, след което ще започнат процедури за отчуждаване на имоти и издаване на разрешение за строеж. Оптимистичният срок е реални строителни дейности там да започнат след средата на следващата година. „За съжаление, както при други национални обекти и тук се натъкваме на сериозни проблеми – участъкът между Монтана и Враца го няма. Истината е, че там първоначално е имало идейно трасе, което обаче не е одобрено и АПИ стартира процедури за ново проектиране, което ще отнеме време, защото ще се прави и екологична оценка. И тук се строи от двата края, а средата просто я няма“, подчерта арх. Шишков. Той бе категоричен, че служебното правителство ще работи на максимални обороти, за да може участъкът да се строи законно и по правилата, за да се наваксат натрупаните проблеми. „Транспортният коридор е изключително важен за България и Северозапада, а е странно, че няма цялостен проект“, каза още той.

Като друг проблем, заложен при строителството на скоростния път, арх. Шишков посочи препроектирането на седем кръгови кръстовища, които са били заложени в първоначалния проект. Те ще се заменят от кръстовища на две нива, проектите за които тепърва ще се одобряват.

Според зам.-министър Шишков, оптимистичният срок за завършване на отсечките в строеж е между 28 и 53 месеца, както е по договор, а за връзката между Враца и Монтана все още не може да се прогнозира, тъй като процедурите започват отначало. „Отново е заложено да се пускат отделни участъци, а средата да я няма. Притеснени сме от това безобразно проектиране и строителство“, каза още арх. Шишков. За 4 години ще са готови определени участъци. Това са фактите. Ние разкрихме проблемите, назовахме ги, и сега ще работим, за да наваксаме закъсненията, каза той.

Видео: Пресцентър Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Снимки: Пресцентър Областна администрация – Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!