Въвеждат временни противоепидемични мерки в област Видин

Това реши Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация. На срещата, водена от областния управител Огнян Асенов, присъстваха заместник областните управители Шишман Чаушев и Илия Каменов, ръководители и представители на РЗИ-Видин, ОД на МВР, ТД „Национална сигурност“, РДПБЗН-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово, МБАЛ “Св. Петка“- Видин, Община Видин, ЦСМП – Видин и Регионалното управление на образованието – Видин.

Директорът на РЗИ д-р Венцислав Владински докладва епидемичната обстановка в областта и информира, че за последното денонощие са регистрирани 46 нови случая на COVID-19. Средната заболеваемост е 532 души 100 000 население за последните 14 дни. От 2 дни област Видин попада в тъмночервена зона по разпространение на COVID-19. На болнично лечение са 103 от диагностицираните, като са настанени в различни лечебни заведения в страната. Стана ясно, че 11 167 лица от областта са със завършен имунизационен цикъл.

Представителят на РУО информира, че към момента 8 паралелки от област Видин са поставени под карантина. Всички детски градини са в работен режим.

Заместник-директорът на МБАЛ „Света Петка“- Видин отбеляза, че към момента в лечебното заведение има настанени 63 човека с доказана коронавирус инфекция. Стана ясно, че ръководството е в готовност при необходимост да настанява пациенти и в сградата на старото инфекциозно отделение, чиято леглова база е за 30 човека.

Д-р Владински представи на вниманието на присъстващите проект на заповед, с която се въвеждат следните временни противоепидемични мерки на територията на област Видин, считано от 11.10.2021 г. до 24.10.2021 г.: Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. Школи; Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца; Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други); Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма; Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер; Преустановяват се провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика; Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове; Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице; Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии; Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м; На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

За учениците от област Видин се въвежда ротационен принцип на обучение, както следва: за периода от 11.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда; за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 5, 6, 9, 10 и 11 клас се обучават присъствено, а класовете 7, 8 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от област Видин.

Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

При промяна на епидемичната обстановка Областният временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин ще заседава отново.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!