Зелен ковид сертификат в България от четвъртък

От четвъртък достъпът до повечето обществени обекти на закрито в страната ще става срещу зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. До края на днешния ден ще има заповед с нови мерки, които ще влязат в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

За децата няма да се изисква сертификат до 12-годишна възраст. Това е единствената категория, която не подлежи на сертификат – няма да има изключения за бременни и т.н.

Всички обекти, които не са готови да въведат от четвъртък зелен сертификат, ще бъдат затворени, обяви министърът. Никакъв гратисен период няма да бъде предвиден за тях. Достъпът до администрацията засега ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги. При зелен сертификат всички други изисквания за дистанция, капацитет и пр. отпадат, допълни министърът.

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата – нито за учителите, нито за децата. За лекарите и работещите в болниците, хосписите, старческите домове обаче ще има такова изискване.

Във всички общини с над 750 на 100 000 заболяемост се преустановяват присъствените учебни занимания, обяви още министърът. В университетите ще се провеждат присъствени занятия само срещу зелен сертификат, като ръководствата им ще могат сами да преценяват дали да обявяват дистанционно обучение. Извънкласните дейности за деца под 12-годишна възраст няма да бъдат преустановявани, но ще се осъществяват при ограничения – до пет деца в помещение.

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“. На академичните ръководства остава преценката дали обучението да се провежда по този ред, или да се премине в дистанционна форма на обучение.

Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си.

Изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно за контролиране, отколкото изискването за капацитет, обясни Кацаров. В заповедта се въвежда изискване лицата, които ще осъществяват контрола, също да имат зелен сертификат.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!