Нови правила за влизане в САЩ

От 8-и ноември 2021 г. влизат в сила нови правила за международните пътувания до Съединените американски щати, съобщиха от Пресцентъра на Външно министерство. Според прокламацията на американския президент Джоузеф Байдън отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътника през определени държави в последните 14 дни.

Пристигащите по въздух пътници ще са длъжни да представят още преди качването си на борда доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с някоя от ваксините, одобрени за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Към 25 октомври 2021 г. този списък включва ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.

За „завършена ваксинация“ ще се приема изтичането на 14 дни след поставянето на всички дози от една (при еднодозовата ваксина) или от две различни ваксини. Повече информация относно признатите от властите в САЩ ваксини, както и относно възможните комбинации от ваксини може да откриете тук: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/foreign-vaccine.html

В допълнение към изискването да бъдат напълно ваксинирани преди излитането желаещите да пътуват до САЩ ще трябва да представят на авиокомпанията и негативен резултат от COVID тест за амплификация на нуклеинова киселина (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет.

На следния уеб сайт може да проверите приложимите спрямо Вас изисквания за пътуване до Съединените щати – https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/index.html.

Освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест с отрицателен резултат, са пътниците от 2 до 18-годишна възраст.

Освободени от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и лицата, чието пътуване попада в обхвата на чл.11 от Споразумението за седалищата на централните учреждения на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията освен тест, направен до 1 ден преди полета, и доказателства за насрочено тестване и за осигурено карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19.

Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци, които не са ваксинирани, ще следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от един ден преди първия полет.

Лицата, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или са граждани на държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, също са освободени от изискването за ваксиниране.

На този етап не са обявени правилата за влизане през сухопътните граници, тъй като те ще бъдат изменени с отделен акт.

При нужда от съдействие българските граждани в САЩ могат да се обръщат към: посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646. Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: Embassy.Washington@mfa.bg, Consulate.Chicago@mfa.bg, Consulate.LosAngeles@mfa.bg, Consulate.NewYork@mfa.bg.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!