МВР гарантира обществения ред и законосъобразността на изборите

Областна дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред и законосъобразността на вота при провеждането на изборите на 14 ноември, съобщиха от Пресцентъра на МВР във Видин. Оперативният щаб в ОДМВР-Видин работи в координация с всички институции, ангажирани с изборния процес, и ръководи дейността на структурите на вътрешното министерство в региона. Създадена е необходимата организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден.

Около 290 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК). Служителите на МВР ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 13 ноември, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще съдействат на българските граждани без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят на 13 ноември (събота) от 08.30 до 17.30 часа и на 14 ноември (неделя) от 08.30 до 19.30 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 14 ноември 2021 г.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия 02/90 112 98, e-mail: izbori2021@mvr.bg, както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

От началото на месец ноември по описите на РУ-Видин и РУ-Белоградчик са образувани седем досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Продължава прилагането на комплексни мерки – превантивни и оперативни, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота. Мобилни полицейски екипи, включващи оперативни работници от криминална и икономическа полиция, служители на охранителна полиция и разследващи полицаи, имат готовност незабавно да реагират на сигнали и да извършват проверки по тях.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!