Почит към св. Ромил Бдински, покровител на Видин

Соня Мачорска

На 16 януари Православната църква чества св. Ромил Бдински – един от духовните покровители на Видин. Роден като Руско в средновековен Бдин (Видин) през първата половина на XIV век, монахът починал 1375 година в манастира Раваница, Сърбия.

За трета поредна година нощно бдение за Видинския светец отслужи НВП Видински митрополит Даниил в храм „Св. Николай Чудотворец“ във Видин в съслужение със свещеници.

Видеозапис от първото нощно бдение с участие на Софийски хор „Преп. Наум Охридски”

Св. Ромил Бдински е ученик на монаха св. Григорий Синаит, един от видните проповедници на исихазма, който, с помощта на българския цар Иван Александър, основава в планината Странджа, в областта Парория, свой манастир. Исихазмът (спокойствие, тишина, уединение) в православното християнство е степен на свързване с Бога.

Св. Ромил Бдински става монах в Търновския манастир, а след това заминава в Парорийската обител при Григорий Синаит. По-късно отива с ученика си Григорий (който след неговата смърт написва житието му) за Атонската Света гора, където в местността Мелания се подвизава много време и събира монашеско братство.

След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. Ромил, като мнозина други, е принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлона (близо до Драч), а оттам – в манастира „Св. Възнесение“ (Раваница), днешна Сърбия, където скоро след това умира .

Светецът е придобил Божията благодат, по думите на Видинския митрополит, а това е радост за всички християни. Радост и за родния му град Видин. Това е поводът за почитане на паметта му с нощно бдение и съботна света литургия.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

error: Content is protected !!