Италия намалява срока на валидност на ваксинационните сертификати

От 1-ви февруари 2022 г. властите в Италианската република променят срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу COVID-19, съобщават от Външно министерство. Дигиталният COVID-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерната доза.

За българските граждани, които възнамеряват да пътуват до страната след посочената по-горе дата, напомняме, че всички лица, пристигащи от страните от списък „C“ (в който е включена и Република България), трябва да представят следните документи (кумулативно): отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната) – независимо дали лицето е ваксинирано или преболедувало; един от следните „зелени сертификати“:

Считано от 1 февруари 2022 г., за завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза срещу COVID-19 (сертификатът е валиден 6 /шест/ месеца от завършването на ваксинационния курс или поставянето на бустерната доза) с една от следните ваксини: Comirnaty di Pfizer-BioNtech, Moderna, Vaxzevria,Janssen (Johnson & Johnson), ваксини, поставени в чужбина, признати от италианското законодателство /ваксини, за които титулярят на разрешението за търговия е същият като в Европейския съюз; Covishield (Serum Institute of India), произведена по лиценз на AstraZeneca; R-CoVI (R-Pharm), произведена по лиценз на AstraZeneca; Covid-19 vaccine-recombinant (Fiocruz), произведени по лиценз на AstraZeneca/ – за преболедуване, с изтичане на карантинния период (валиден е 6 /шест/ месеца от оздравяването); за преболедуване след поставяне на първата доза или след завършване на първичния ваксинационен цикъл/поставяне на бустерна доза (валиден е 6 /шест/ месеца от оздравяването).

При непредставяне на един от гореизброените сертификати лицето подлежи на 5-дневна карантина и тест след изтичането й, т.е. ако представи само отрицателен тест, подлежи на карантина.

Забележка: сертификат, удостоверяващ прилагането на първата доза от ваксина с две дози не е достатъчен за влизане в Италия от чужбина.

Предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form), като формулярът може да бъде попълнен на следния адрес: https://app.euplf.eu

Децата под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен тест за КОВИД. Същите не подлежат на карантина, ако придружаващият ги родител е освободен от карантина поради наличие на сертификат за ваксинация или за преболедуване.

Лица, навършили 6-годишна възраст, следва да представят сертификат за отрицателен тест. Същите не подлежат на карантина, ако придружаващият ги родител е освободен от карантина поради наличие на сертификат за ваксинация или за преболедуване.

До 31 март 2022 г. Службите за морско, въздушно и гранично здравеопазване на Министерството на здравеопазването могат да извършват на базата на случаен принцип антигенни или молекулярни тестове на пътуващи, влизащи на територията на Италия, на летища, море и суша. В случай на положителен резултат от молекулярния или антигенен тест, пътникът подлежи на изолация за период от десет дни, когато е необходимо в „Covid Hotels“. В Италия до 31 януари 2022 г. е задължително носенето на маска (от всякакъв вид) дори на открито.

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!