Зоологическата градина в Будапеща – една от най-красивите в Европа

Според MTI, неофициалният списък на Sheridan, който класира зоологически градини въз основа на опита на посетителите, нивото на услугите на парковете и професионалната работа, която се извършва в зоологическите градини, Зоологическата градина в Будапеща събира 207 точки и се класира на 15-то място в списъка на най-добрите 126 зоологически градини в Европа, надминавайки Копенхаген, Берлин, Зоопарк Артис в Амстердам и няколко други големи европейски зоопарка.

Класацията е съставена от британския експерт по зоологически градини Антъни Шеридан, който започва да прави преглед на най-добрите зоологически градини в Европа през 2007 г. след успешна бизнес кариера в електронната индустрия. В последния списък на Шеридан, публикуван през 2018 г., Зоологическата градина в Будапеща се класира на 17-о място от 110 зоопаркове.

Зоологическа градина и ботаническата градина в Будапеща, известна като Зоологическата градина, е най-старата зоологическа градина в Унгария и има най-голямата колекция. Природен резерват от 1986 г., тя е разположена на 18,4 хектара площ в центъра на унгарската столица.

От откриването си през 1866 г. до 50-те години на миналия век, когато са създадени първите селски зоологически градини, зоопаркът е единствената подобна институция в страната. Днес тя е една от най-посещаваните обществени културни места в Унгария и има 1–1,1 милиона посетители годишно. Както повечето съвременни зоологически градини, основните й дейности са опазване на природата, образование, програми за отдих в близост до природата и научни изследвания. Поради своята история и свързаните с нея характеристики, допълнителни цели включват опазването и подобряването на културното наследство.

Идеята за основаване на зоологическа градина в Унгария е възникнала през 1830-те и 1840-те години. Въпросът отново се обсъжда през 1859 г. Сред пионерите и основоположници на идеята са: Янош Ксантус – зоолог, етнограф и пътешественик, Йожеф Сабо – геолог, Агостон Кубини – тогавашният директор на Унгарския национален музей и Йожеф Герендай – директорът на Билковата градина.

Снимки: Уикипедия

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!