Ще има ли режим на тока в Община Видин

Неколкократното увеличение на разходите за ел. енергия, проблемът с нерегламентираните сметища и планирането на капиталовите дейности бяха обсъдени днес на редовна среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места от Общината. Участие в нея взеха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева и председателят на Общинския съвет Генади Велков, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

Цветомира Илиева представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия. За ноември 2021 година сметката за ток на Общината е 160 000 лв., за декември – 207 000 лв., а за януари 2022 година – 304 000 лв. Заместник-кметът напомни, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с много малко средства за другите дейности.

На срещата стана ясно, че един от обсъжданите варианти е уличното осветление в населените места на Общината да се спира от 22:00 ч. до 5:00 ч. За бул. „Панония“, Централната пешеходна зона и парк „Рова“ има техническа възможност да се изключи само част от осветителните тела.

Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия, започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщи кметът д-р Ценков. Той уточни, че близо 100 обекта ще бъдат проверени дали заплащат консумираната ел. енергия. Целта е да се гарантира, че бюджетът на Общината не се ощетява вследствие на подобни неправомерни свързвания.

Председателят на ОбС Генади Велков посочи, че при сегашната ситуация въпросът е не дали, а кога ще се въведе режим на тока. И отбеляза още: „От една страна имаме едни от най-ниските данъци в страната и Държавният финансов контрол непрекъснато ни казва в доклади, че трябва да ги повишим, от друга страна, както знаете, актуализацията на данъците и таксите беше спряна“.

Д-р Цветан Ценков заяви пред кметовете и кметските наместници, че трябва да се сложи край на безразборното изхвърляне на битови и строителни отпадъци. Той припомни, че те имат законовото задължение да следят за образуването на нерегламентирани сметища и да санкционират нарушителите. Д-р Ценков увери, че Община Видин ще съдейства с каквото е възможно, но призова кметовете и кметските наместници да разговарят с хората и да ги предупредят, че няма да има компромиси и ще бъдат налагани глоби за изхвърляне на отпадъци в реки, дерета, канали и други места. „Трябва да наложим ред – нямаме избор, ако искаме да живеем по цивилизован начин. Трябва да покажем на нашите съграждани, че имаме решимостта и волята да направим необходимото“, заяви видинският кмет.

Огромен проблем е изхвърлянето на строителни отпадъци след извършването на ремонти на къщи по селата, а и на жилища в град Видин. В тази връзка беше припомнено, че всеки гражданин или фирма може да заяви в Общината използване под наем на контейнери за строителни отпадъци.

Директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов обърна внимание, че няма техническа възможност с камионите за сметосъбиране да се вдигат строителни и други едрогабаритни отпадъци, поставени до контейнерите за смет. Затова ще бъде направен график, така че редовно във всички населени места ще се изпраща самосвал.

На срещата бе обсъдена и темата с предстоящата капиталова програма на Общината. В тази връзка д-р Ценков отбеляза, че е приключил огледът на място на обекти в град Видин, нуждаещи се от ремонти, след което работата продължава и в останалите населени места.

Снимк: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!