Окръжна прокуратура – Видин проверява училището в Рабиша

Окръжна прокуратура – Видин се самосезира по повод информация, излъчена в ефира на предаване „Добро утро, Северозапад“ по Медия Северозапад, и действия, предприети от Министерството на образованието и науката, съобщават от Институцията.

В излъчения на 26.01.2022 г. журналистически репортаж са изнесени редица данни за злоупотреби, свързани с дейността на Основно училище „Васил Евстатиев Априлов“ в с. Рабиша, община Белоградчик. Съобщава се, че по документи в училището се обучават 28 ученици на различна възраст. За издръжката на учебното заведение община Белоградчик предоставя около 50 хиляди лева годишно, като е осигурен и училищен автобус. Средства за изплащане на заплати на учителите и на помощния персонал, които са в състав от около 15 лица, се изплащат от държавния бюджет. Всички работещи в училището получават месечните си възнагражденията. Създадени са условия за пълноценното му функциониране.

В журналистическото разследване се посочва, че в действителност занятия не се провеждат, в училището не се обучават деца и осигурения за тях автобус не пътува. Освен това в ежедневно работещ ученически стол не се хранят деца.

Непосредствено след излъчването на репортажа органите на Министерството на образованието и науката са предприели проверка, която към настоящия момент не е приключила.

На основание чл. 145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт, Окръжна прокуратура – Видин възложи на ОД МВР гр. Видин извършването на проверка за наличие на данни за престъпления от общ характер – престъпления по служба, присвояване, документно престъпление или друго престъпление.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!