Швеция премахва всички ограничителни мерки

От 9-и февруари 2022 г. отпадат всички ограничения, в това число изискването за представяне на зелени сертификати, при влизането в Швеция на пътници от съседните Северни страни (Дания, Норвегия, Финландия и Исландия) и от държавите членки на Европейсия съюз (ЕС), както и от принадлежащите към Шенгенското пространство, съобщават от Външно министерство. Това означава, че българските граждани, възнамеряващи да пътуват от България до Швеция от 9-и февруари 2022 г. нататък, вече няма да е необходимо да представят свързaни с COVID-19 удостоверителни документи, за да могат да влязат в страната.

В срок до 31-ви март 2022 г. остава в сила забраната за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген). Изключени от действието на тази забрана са няколко категории граждани: граждани на трети страни, пристигащи в ЕС през територията на Швеция от Нова Зеландия, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Южна Корея, Индонезия, Чили, Уругвай, Колумбия, Перу, Руанда, Тайван, Хонконг и Макао; граждани на трети страни, които могат да представят ваксинационен сертификат, издаден от властите в САЩ, Великобритания, Швейцария, Турция, Украйна, Армения, Грузия, Република Молдова, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Израел, Андора, Сан Марино, Ватикана, Монако, Фарьорските острови, Мароко, Тунис, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Ливан, Того, Кабо Верде, Панама, Уругвай, Нова Зеландия, Тайланд, Тайван и Сингапур, както и деца под 18-годишна възраст, пътуващи заедно с ваксинирани граждани от изброените по-горе страни; граждани на трети страни, които имат и шведско гражданство или статут на постоянно пребиваващи чужденци в Швеция или в друга държава-член на ЕС и Шенген; граждани на трети страни, които имат предварително сключени договори с шведски работодател за работа като сезонни работници в земеделието, градинарството и горското стопанство.

Също така от 9-и февруари 2022 г. отпадат ограничителните противоепидемични мерки, прилагащи се досега на територията на страната. Премахват се всички мерки, ограничаващи живота на гражданите, в това число изискването за представяне на зелен сертификат за посещение на публични места, ограничаването на работното време на ресторантите и заведенията (до 23 ч.), ограничаването на достъпа на гражданите до публични места на закрито по формулата „минимум 10 м2 закрита площ на всеки посетител“, забраната на събирания на закрито над определен брой хора.

Отменя се и препоръката за работа от вкъщи, макар че връщането на работниците и служителите на работните си места ще става постепенно в рамките на следващите седмици.

Остават в сила общите препоръки като поддържане на добра лична хигиена, често миене/дезинфекциране на ръцете, самоизолация при симптоми на респираторно заболяване и избягване на струпвания на големи групи хора.

При нужда от съдействие българските граждани в Кралство Швеция могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Стокхолм на следните телефонни номера: +46 8 20 25 27, +46 8 723 09 38, +46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: +46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на посолството: Embassy.Stockholm@mfa.bg, bg.embassy_consular@telia.com.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!