Видинският Екзарх Антим Първи

Соня Мачорска

Преди 150 години, на 16 февруари (28 февруари нов стил) 1872 г. Видинският митрополит Антим е избран за пръв екзарх на Българската екзархия. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаването на въстанието. Екзарх Антим Първи развива активна дейност срещу униатската пропаганда (униатството е идеологията и практика за обединяване на източнохристиянската и римокатолическата църква с Папата като върховен йерарх.)

Антим е роден през 1816 година в Лозенград, Османска империя, под името Атанас Михайлов Чалъков, четем в Уикипедия. Замонашва се в Хилендарския манастир, където приема името Антим (1837). Учи в най-реномираното светско училище в Османската империя – Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме (1843 – 1844). Завършва с първия випуск богословското училище на остров Халки, учи в Одеса, завършва Духовната академия в Москва (1856).

След завръщането си от Русия, става преподавател, а за известно време е и ректор на богословското училище на о. Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит. В 1862 година е екзарх в Сисанийската и Корчанската епархия, а на 20 декември 1862 година е изпратен в проблемната за Патриаршията Поленинска епископия, управлявана от българина Партений Зографски. През 1868 става Видински митрополит. Същата година подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия.

През април 1877 година, по настояване на Високата порта, е освободен от поста Екзарх и изпратен на заточение. Освободен в резултат на обща амнистия (март 1878) и поема ръководството на Видинската митрополия. След завръщането си в България, е председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание (1879 година).

Поклонение пред светлата памет на Българския екзарх и Видински митрополит Антим се състоя пред мавзолея на великия българин в присъствието на: НВП Видински митрополит Даниил, областния управител Любен Иванов, зам.-областния управител Анелия Влаховска, кмета на Видин – д-р Цветан Ценков, зам.-кмета Борислава Борисова, учители и ученици от Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим Първи“, чийто патронен празник е днес.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!